Odata počast žrtvama ustaškog pokolja u Velikom Palančištu

Srna
Odata počast žrtvama ustaškog pokolja u Velikom Palančištu

PRIJEDOR- Na partizanskom groblju i groblju žrtava fašističkog terora na Puhorinama u Velikom Palančištu kod Prijedora danas su položeni vijenci i evocirane uspomene na 402 civila, među kojima je bilo 175 djece iz ovog i susjednih sela, koje su ustaše pobile prije 82 godine.

Predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Veljko Rodić izjavio je novinarima da je ovo sjećanje na 21. oktobar 1942. godine, koji će ostati zabilježen kao najcrnji dan u istoriji Velikog Palančišta i okolnih sela.

-Prije 82 godine ustaše su bez ikakve naredbe pokupile civilno stanovništvo u selu Palančište, odvele ih na tri-četiri lokacije, jedna od njih bila je ova Vujčića glavica, pa zatim Vučkovići, potok Čikare i likvidirale ih bez ispaljenog metka - kamom, sjekirom, maljem, bajonetom, nekim tupim predmetima - rekao je Rodić.

On je dodao da je u isto vrijeme u Jelovcu, Međuvođu i Palančištu izvršen zločin i ubijena su 402 nedužna civila.

-Među njima je bilo 175 djece do 14 godina koja su izgubila život u tom pokolju. Selo je izgubilo 209 djece do 14 godina i još 50 djece iz Malog Palančišta, pa to je skoro jedna škola - rekao je Rodić.

On je naveo da se danas evociraju uspomene na to stradanje i šalje poruka cijelom svijetu da ovakve stvari više nikada i nigdje ne treba da se dešavaju.

Vijence na spomen-kosturnicu položili su predstavnici Gradske uprave Prijedor, SUBNOR-a Prijedor i Kozarska Dubica, prijedorske Boračke organizacije, a na spomen-krst i delegacije organizacija proisteklih iz proteklog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana