Od vazduha zavisi i školsko zvono u modričkim školama

Milijana Latinović Radošević
Od vazduha zavisi i školsko zvono u modričkim školama

MODRIČA - Rezultati novog mjerenja kvaliteta vazduha u Modriči, trećeg po redu od kada gori Gudronska jama, trebalo bi da budu poznati danas, a čim stanu u kraj vatri u Hercegovini, nadležni će poslati helikopter u ovu lokalnu zajednicu kako bi natapao mjesta gdje se pojavljuju isparavanja.

Prethodna dva mjerenja pokazala su veliku koncentraciju štetnih materija u vazduhu, a imajući u vidu da vatra na tom lokalitetu gori od 14. avgusta, mještani ne očekuju ništa bolje rezultate ni danas.

- Od smrada se ne može izaći iz kuće. Prozore ne otvaramo. Do kada će sve ovo trajati, niko ne zna. Nije ovo problem od juče, već godinama unazad - kazala je mještanka čija je kuća svega stotinak metara udaljena od Gudronske jame.

Načelnik Modriče Jovica Radulović rekao je “Glasu” da će sve dalje smjernice biti donesene na osnovu rezultata mjerenja.

- Vidimo da tinja i isparava se svaki dan. Rezultati će pokazati koliko je štetnih materija u vazduhu. Sve dalje aktivnosti planiraćemo na osnovu toga - kazao je Radulović.

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Boris Trninić potvrdio je za “Glas” da su dobili zahtjev za pomoć iz Modriče.

- Razmotrićemo situaciju i uz konsultacije sa stručnjacima iz Helikopterskog servisa RS donijećemo odluku o angažovanju helikoptera i na ovom području - poručio je Trninić dodavši da su vatrogasne ekipe i ekipe službe civilne zaštite stalno na terenu te da prate situaciju.

Trninić ističe da na samoj jami nema otvorenog plamena, te da je veća površina zatrpana zemljom i nasipima.

- Međutim, i dalje se na nekoliko mjesta pojavljuju isparavanja koja mogu sadržavati opasne materije. Dobili smo zahtjev za angažovanje helikoptera koji bi natapao ta mjesta gdje se pojavljuju isparavanja - rekao je Trninić.

Proteklih dana u Modriči se priča da školska godina neće početi na vrijeme ukoliko mjerenja pokažu visok procenat zagađenja vazduha.

Direktorica Osnovne škole “Sutjeska” u toj lokalnoj zajednici Zorica Vasiljević rekla je juče da se u školi spremaju kao da će nastava početi na vrijeme.

- U toku je sjednica nastavničkog vijeća. Spremamo se kao da nastava počinje u ponedjeljak. Ne znam šta bih rekla, djeca su i sada na igralištima, pa još ako ne krenu na nastavu, biće više napolju. Možda je bolje da su u školi ukoliko se pokaže da je vazduh zagađen - rekla je Vasiljevićeva.

Požar se na Gudronsku jamu proširio polovinom ovog mjeseca sa okolnog rastinja. U jednom trenutku vatra je prijetila kućama, ali su brzom intervencijom nadležnih službi domaćinstva odbranjena. Problem Gudronske jame, u koju je godinama modrička Rafinerija odlagala otpad, muči ovu lokalnu zajednicu više od četiri decenije.

Požari

Boris Trninić je rekao da je situacija na požarištima u Srpskoj nešto povoljnija nego proteklih dana.

- Kada je u pitanju najugroženije i najosjetljivije područje, a to je Istočna Hercegovina, gori samo nisko rastinje u Nevesinju. Nažalost, i dalje je aktivan požar na području Foče u rejonu mjesta Suha na samoj granici sa Crnom Gorom, gdje gori crnogorična šuma. Situaciju otežavaju nepristupačan teren i pojačan vjetar koji mijenja smjerove - rekao je Trninić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana