Od tri mrvice do tri heroja

Jasna Dragojević
Od tri mrvice do tri heroja

Banjaluka, Jezero - David, Danijel i Dario Ćosić, koji su rođeni sa nepunih sedam mjeseci, zbog čega su ih prozvali mrvicama, postali su pravi mali heroji uspjevši da se izbore za život.

Ovi mališani, koji su na svijet došli krajem oktobra, svakim danom napreduju, a u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS pod budnim su okom ljekara.

Njihova majka Zorana Vujić kaže da bi bebe još neko vrijeme trebalo da budu u inkubatorima, poslije čega će otići u svoj dom u Jezeru, gdje ih čekaju tata Edin, dvije sestre i brat.

Ova višečlana porodica primjer je da su čuda i te kako moguća. Iako joj je ovo bio četvrti put da ostane u drugom stanju, Vujićeva je shvatila da će ponovo postati majka tek u poodmakloj trudnoći.

- Tek u petom mjesecu trudnoće sam saznala da ću ponovo postati majka. To je bio šok za cijelu porodicu, a iznenađenje je bilo još veće kada smo saznali da nosim trojke - prisjeća se Vujićeva.

Dodaje da se njeno iznenađenje i iznenađenje supruga Edina Ćosića vrlo brzo pretvorilo u beskrajnu sreću.

Ova tridesetdvogodišnja majka kaže da su trojke začete prirodnim putem, a carski rez je obavljen 23. oktobra.

- Dječaci su po rođenju imali nešto više od kilograma. Stalno ih obilazim, bodrim ih, gledam kako napreduju i presrećna sam što su sve veći i teži - rekla je Vujićeva.

Navela je da jedva čeka da ide kući i dodala da je zadovoljna tretmanom u UKC-u.

Zorana je majka i petnaestogodišnje Janje, trinaestogodišnje Milene i jedanaestogodišnjeg Nenada.

- Djeca se raduju braći i uživaju u pripremanju sobe za bebe. Starija djeca će nam pomoći oko mališana i sigurna sam da neće biti nikakvih problema - naglasila je Vujićeva.

Iako nemaju stalno zaposlenje i djecu podižu tako što rade na dnevnicama, Vujićeva kaže da se ne plaše kako će sada brinuti o šestoro djece. Poručuje da je najvažnije da su njihovi mezimci zdravi, a za ostalo će se lako snaći.

Vujićeva dodaje da nemaju ni sopstveni krov nad glavom te da žive u privremenom smještaju koji su dobili od opštine Jezero. Ipak, veselja i osmijeha u njihovom domu ne manjka.

U vaspitanju Davida, Danijela i Darija pomoći će i bake i deke, ali kako kroz smijeh kaže majka, sa dosadašnjim iskustvom moći će to i sama.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Ljiljana Ivančić rekla je juče da je potrebno podići svijest javnosti o prijevremeno rođenoj djeci i pomoći njihovim porodicama i roditeljima.

Ivančićeva je rekla da u UKC RS preživi više od 90 odsto prijevremeno ili prematurno rođene djece. Generalni direktor UKC-a Srpske Mirko Stanetić rekao je da je ta zdravstvena ustanova sposobna da u potpunosti zbrinjava prijevremeno rođenu djecu i djecu sa malom tjelesnom težinom. U Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC-a RS je zaključno sa 1. oktobrom prijevremeno rođeno 258 beba.

Udruženje

Predsjednik novoosnovanog Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece "Mrvice" iz Banjaluke Jelena Glišić rekla je da prikupljaju donacije za poboljšanje uslova boravka roditelja i liječenja djece u zdravstvenim ustanovama.
Glišićeva je povodom Svjetskog dana prematuriteta uručila zahvalnice zaslužnim ljekarima UKC-a Srpske i drugim osobama i organizacijama koje pomažu udruženju.
Međunarodni dan prijevremeno rođene djece, 17. novembar, u Banjaluci je obilježen polaganjem vijenca kod spomenika 12 beba i šetnjom članova Udruženja "Mrvice" do parka "Petar Kočić", gdje su simbolično pušteni ljubičasti baloni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana