Od potomstva nikad ne treba odustati: Želje se ostvaruju i nakon deceniju

Dejan Jovičić
Od potomstva nikad ne treba odustati: Želje se ostvaruju i nakon deceniju

SRBAC - Svako dijete je božiji dar, a sreća onih koji potomstvo godinama željno iščekuju vrijedna je svake borbe, zbog čega parovi nikad ne treba da odustaju ma koliko vantjelesna oplodnja bila teška i iscrpljujuća.

Poruke su to članica udruženja građana “Za osmijeh više” koje okuplja oko 50 parova iz cijele Srpske, a čija je najveća želja da se jednog dana ostvare u ulozi roditelja.

Predsjednica ovog udruženja mlada Srpčanka Željana Božić Lazić nakon desetogodišnje borbe za potomstvo na pragu je ostvarenja životnog sna. Da će upravo ona biti među prvima iz udruženja koja će saznati radosnu vijest, nije ni slutila. Kada je prije šest mjeseci uradila test na trudnoću i saznala da je u drugom stanju, ostala je u šoku.

- Skoro cijelu deceniju čekam na potomstvo, ali sam posljednjih pet godina intenzivno u postupcima vantjelesne oplodnje. Jedan od njih sam nedavno sprovela i morao je proći određeni period da bi se saznao ishod postupka. Ali poznajući sebe, to nisam ispoštovala i moje nestrpljenje je okončao kućni test na trudnoću. Kada sam ugledala te dvije toliko iščekivane crtice, potekle su suze radosnice - kaže Željana. Uslijedile su dodatne pretrage i pregledi koji su pokazali da se trudnoća normalno odvija i da bi u januaru sljedeće godine trebalo da na svijet donese djevojčicu.

- Iako kažu da je treća sreća, kod nas je bila četvrta. Dva postupka smo obavili u Banjaluci i oba su, nažalost, bila neuspješna, zbog čega smo se odlučili za kliniku u Sarajevu, gdje je drugi pokušaj bio uspješan - rekla je Željana.

Do toga nije bilo lako doći. Iako su Željana i njen suprug Milan imali finansijsku pomoć u prva tri postupka, četvrti su morali finansirati sami, što je bio ogroman udarac za njihov kućni budžet, ali ne žali nijednog trenutka.

- Prva dva postupka u Banjaluci u potpunosti je finansirao Fond zdravstvenog osiguranja RS. Tokom trećeg postupka Fond nam je pomogao iznosom od 5.500 KM, a opština Srbac sa 2.500 KM. Četvrti smo sami platili, a suma se kretala oko 10.000 KM, možda čak i više jer nismo vodili detaljnu evidenciju troškova. Nakupilo se tu svega, od terapija, troškova puta pa sve do samog postupka oplodnje - ističe Željana.

Dodaje da su porodica i okolina radosnu vijest dočekali sa velikim oduševljenjem, ali i strahom od neželjenih komplikacija.

- Većina je saznala nakon što je prošao taj početni, rizični period. Svi koji su čuli za trudnoću bili su presrećni jer znaju koliko sebe sam dala u tih deset godina borbe - kaže Željana.

Samo dan prije nje u istoj klinici postupak vantjelesne oplodnje obavila je i Dragana Smiljanić iz Laktaša. Prvi pokušaj je uspio i sa suprugom Draškom očekuje djevojčicu koja na svijet takođe treba da dođe u januaru.

- Kada smo saznali da sam trudna, oboje smo bili poprilično smireni. Zbog svih teških situacija koje smo prošli, rekli smo sebi da idemo korak po korak. Zadali smo sebi prvo mali cilj, pregurati do prve kontrole, pa onda do svake sljedeće i, na našu veliku radost, sve je bilo u redu. Vantjelesna oplodnja je proces koji je zahtjevan fizički, ali je psihički puno teži - kaže Dragana. 

Njihova borba je trajala šest godina, uz mnogo uspona i padova i raznih terapija koje nisu uvijek davale željeni rezultat.

- Sjećam se samog početka, kada smo se pitali zašto baš mi, šta dalje i kome se obratiti. Dosta toga nam je bilo nejasno, a nismo dobijali adekvatne odgovore. Finansije su takođe bile veliki problem i većinu troškova smo snosili sami. Čitav postupak, sa putnim i hotelskih troškovima, je koštao 20.000 KM. Fond je refundirao troškove u iznosu od 5.500 KM, a od svoje lokalne zajednice smo u dva navrata dobili jednokratnu pomoć - rekla je Dragana.

Podrška

Željana i Dragana ističu da im mnogo znači podrška prijateljica iz udruženja. U stalnom su kontaktu putem vibera i društvenih mreža, gdje razmjenjuju savjete i iskustva.

- Svaki uspjeh u našem udruženju je vjetar u leđa onim parovima koji se i dalje bore. Mi smo kao jedna velika porodica i od srca se radujemo svakom uspjehu - kaže Željana ističući da ju je veoma obradovala informacija da i treći par iz ovog udruženja očekuje dječaka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana