Obustaviti povećanje cijena komunalnih usluga u Doboju

Srna
Obustaviti povećanje cijena komunalnih usluga u Doboju

Doboj - Klub odbornika SNSD-a i SP-a u Skupštini grada Doboj zahtijevaju da se sazove vanredna sjednica Skupštine grada i van snage stave, kako navode, nezakonite odluke o povećanju cijena komunalnih usluga, te da se odvoz komunalnog otpada povjeri Direkciji za izgradnju i razvoj grada.

Odbornici SNSD-a i SP-a uputili su danas javni poziv predsjedniku Skupštine Esminu Mahmutoviću i gradonačelniku Obrenu Petroviću da se održi vanredna sjednica Skupštine grada u skladu sa Poslovnikom o radu Skupštine.


Odbornici pozivaju Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske da izvrši nadzor i utvrdi da li je Skupština grada ovlaštena da razmatra i daje saglasnost na cijene komunalnih usluga - grijanje, voda i odvoz smeća.

Oni pozivaju Ministarstvo da utvrdi da li Skupština grada može povjeriti poslove odvoza komunalnog otpada Direkciji koja, kako navode, nije osnovana niti registrovana za obavljanje komunalne djelatnosti.

Obornici SNSD-a i SP-a pozivaju Republičku upravu za inspekcijske poslove da izvrši inspekcijski nadzor i utvrdi da li postoji obrazložen prijedlog za povećanje cijena komunalnih usluga, da li je u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima, da li je, kada i koji organ komunalnog preduzeća donio odluku o povećanju cijena komunalnih usluga, te da li je došlo do povećanja cijena električne energije koja je navedena kao razlog povećanja komunalnih usluga.

Iz SNSD-a i SP-a ističu da je odluka o povećanju cijena komunalnih usluga nezakonita, te da odredbama Zakona o upravi i lokalnoj samoupravi i Statuta grada Doboj nije propisana nadležnost Skupštine da odlučuje o pitanjima saglasnosti na povećanje cijena komunalnih usluga, već je to nadležnost gradonačelnika ili organa uprave kojeg on ovlasti.

"Ovakvom odlukom Skupština grada amnestira predlagače/gradonačelnika i gradsku upravu/ od odgovornosti za jasnu nezakonitost i štetu nanesenu građanima Doboja", navodi se u javnom pozivu.

Iz SNSD-a i SP-a ističu da je Skupština Grada poslove odvoza komunalnog otpada, bez tendera, povjerila Direkciji koja nije registrovana za komunalne djelatnosti.

"Istom odlukom Direkcija je ovlaštena da poslove odvoza komunalnog otpada može povjeriti i drugom komunalnom preduzeću, a takvo je već osnovano /žJosipovićž/, iako nema mehanizaciju, kontejnere, postrojenje za razdvajanje otpada niti radnike", navode iz SNSD-a i SP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana