Obnovom kapele selu Gornji Radmanjići na Manjači vraćaju nekadašnji stari sjaj

A. J. R.
Obnovom kapele selu Gornji Radmanjići na Manjači vraćaju nekadašnji stari sjaj

Banjaluka - Da je ljubav prema rodnom kraju nemjerljiva i da nikad ne blijedi pokazali su članovi Društva iseljenika Manjača, koji su nakon više od 40 godina odlučili da zapuštena rodna sela urede i vrate im dio nekadašnjeg sjaja.

Oni su u selu Gornji Radmanjići u subotu organizovali osveštanje nekoliko grobalja i novoizgrađene kapele koja je posvećena Svetoj trojici. Osveštanju kapele i narodnom veselju prisustvovalo je više od 200 ljudi, a bilo je i onih koji su došli iz Njemačke, Švajcarske, Austrije i Srbije. 

- Formirali smo udruženje 2002. godine s jednim ciljem, da prostor Manjače oko vojnog poligona na Dobrinji, koji je potpuno iseljen, ne padne u zaborav. Od osnivanja do danas uredili smo 20 kilometara puta, sredili šest grobalja i izgradili kapelu koja je osveštana - kaže predsjednik Izvršnog odbora društva Grujo Bogojević.

Dodaje da im je preostalo da urede kapelu te da u sela oko Dobrinje dovedu struju.

- Najzaslužniji za ovo je bivši stanovnik sela Gornji Radmanovići Milan Maričić, koji ne želi da ovaj kraj prepustimo zubu vremena - ističe Bogojević.

Prema njegovim riječima, na potezu od vojnog poligona do manastira Gomionica nekada je živjelo oko 20.000 ljudi, a danas su sela na tom području Donji i Gornji Radmanjići, Šljivno, Dobrinja i Vilusi potpuno pusta, bez stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana