Obnovom dalekovoda do kvalitetnije isporuke struje u Rogatici

S. M.
Obnovom dalekovoda do kvalitetnije isporuke struje u Rogatici

ROGATICA - Prema podacima Radne jedinice “Elektrodistribucije” Pale potrošačima svih kategorija u opštini Rogatica tokom prošle godine isporučeno je nešto više od 28 miliona kilovat-časova električne energije. Iako je broj potrošača povećan za 78, količina struje ostala je na nivou potrošene tokom 2021. godine.

Veliki kupci i industrija potrošili su 12,8 miliona kilovat-časova. To je 45,7 odsto od ukupno isporučene električne energije. Domaćinstva, kojih je registrovano 5.414, su “povukla” 44,2 odsto, javna rasvjeta 1,3 miliona, dok su gubici iskazani u iznosu od 5,1 odsto što je rekordno mala količina u odnosu na neke ranije godine.

Da će stanje u ovoj oblasti i po obimu i kvalitetu biti još bolje dokaz je veoma ambiciozan plan investicija u rekonstrukciju postojećih, zamjenu i izgradnju novih elektroenergetskih objekata tokom ove godine.

- Biće rekonstruisan 35 kilovoltni dalekovodi Rogatica - Borike, preko koga se strujom snabdijeva skoro polovina područja opštine te Rogatica - Mesići, gdje se nalazi mala hidroelektrana “Mesići Nova”, sa prošlogodišnjom proizvodnjom 17,4 miliona kilovat-časova električne energije - rekao je rukovodilac Radne jedinice u Rogatici Marko Jovičić na posljednjoj sjednici Skupštine opštine, na kojoj je razmatrana informacija o snabdjevenosti potrošača električnom energijom tokom 2022. godine. Kako je rečeno, u planu je revizija, odnosno otkrivanje i uklanjanje slabih tačaka na ovom objektu koji funkcioniše duže od 30 godina bez značajnijih osvježenja, 35/10 kilovoltne trafo-stanice na Borikama i rekonstrukcija 10 kilovoltnog i dalekovoda Matino brdo. Nije zanemarena ni razuđena niskonaponska mreža širom opštine. U planu je rekonstrukcija mreže više seoskih trafo-područja.

Kod svih ovih radova rogatički elektrodistributeri i dalje računaju na pomoć i podršku mjesnih zajednica i opštinske uprave, Teritorijalne vatrogasne jedinice i Komunalnog preduzeća “Vrela Seljani”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana