Obnovljeno spomen obilježje u porti crkve u Medarima

G.S.
Obnovljeno spomen obilježje u porti crkve u Medarima

Spomenik koji je u noći izmđu 15 na 16 avgusta oštećen u porti pravoslavne crkve svetog Preobraženja u Medarim obnovljen i osvešten u srijedu na istom mjestu.

Ovo spomen-obilježje podignuto je prije nekoliko dana, a trebalo je biti osveštano 19. avgusta na Preobraženje Gospodnje, koje se u ovom selu proslavlja kao crkvena slava.

Popravku i obnovu devastiranog spomen obilježja pomogli su sami malobrojni mještani i predstavnici pravoslavne crkve, a samo osveštanje je vodio Episkop pakračko-slavonskoi Jovan.

U noći između 15 i 16. avgusta ove godine nepoznati vandali teško su oštetili tek podignuto i još neosveštano spomen obilježje u porti pravoslavne crkve sv. Preobraženja u Medarima u zapadnoj Slavoniji. Spomenik u obliku pravoslavnog krsta od bjelog mermera, visok 2,5 metra, podigli su krajem jula ove godine mještani Medara i Trnave za 52 poginula mještana ovih sela u perodu od 1991. do 1995. godine, od kojih je u akciji "Bljesak", 1. maja 1995. godine, ubijeno 27 mještana, uglavnom starijih lica i troje djece, među kojima i sedam članova porodice Vuković.

Vandali su na spomen obilježju odlomili gornju stranu krsta, a oštećena je i ploča sa natpisom: "U znak sjećanja na sve postradale mještane Medara – Trnave, u periodu od 1991. – 1995.  Mještani Medara – Trnave, za Preobraženje 2015. godine".

Hrvatska policija je ujutro rano 16. avgusta obavila uviđaj, ali hrvatski mediji o ovom vandalskom činu još ćute.

Mještani iz Medara rekli su da je vandalizam i hajka protiv podizanja ovog spomen obilježja kao i sam čin devastiranja nastavak zločina iz mržnje koji je intenziviran nakon proslave 20 godina od "Oluje" u Hrvatskoj.

U operaciji "Bljesak" Hrvatske vojske i policije 1. maja 1995. godine na zapadnu Slavoniju sa vekovnih ognjišta proterano je 15.000 Srba, dok ih je 283 poginulo i nestalo.

U ovoj akciji najviše su stradala dva sela sa pretežno srpskim stanovništvom Medari i Trnava sa 27 žrtava, među kojima je 11 žena i troje dece, te Paklenica sa 20 žrtava, među kojima su bračni parovi Pantelija (77) i Verica (68) Kovačić, te Petar (76) i Desanka (70) Vukotić.

Najteže je stradala porodica braće Vuković iz Medara Ranko, njegova supruga Anđelija i njihova deca jedanaestogodišnji Goran i osmogodišnja Gordana, te Milutin i njegova supruga Cvijeta i njihova sedmogodišnja kćerka Dragana, podaci su Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana