Obnovljena spoljašnjost crkve Presvete Bogorodice

Srna
Obnovljena spoljašnjost crkve Presvete Bogorodice

Srebrenica - Radovi na zamjeni stolarije i obnovi vanjskih zidova crkve Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici završeni su i hram je dobio novu fasadu i izgled.

Prema riječima protojereja Aleksandra Mlađenovića, ovaj posao je urađen zahvaljujući prilozima vjernika, te uz pomoć Eparhije zvorničko-tuzlanske, opštine Srebrenica i kabineta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.


Mlađenović je izjavio Srni da je potpuno skinut vanjski oštećeni i ispucali malter i crkva je ponovo omalterisana i dobila je bijelu fasadu, te nove prozore i vrata, a postavljen je i novi krst na tornju, čija ukupna visina iznosi 33 metra što simbolizuje godine zemaljskog života Isusa Hrista.

On je najavio da će nakon praznika Svetog Save naredne godine početi pripreme i prikupljanje priloga za obnovu crkvenog enterijera.

Mlađenović je rekao da već ima zainteresovanih vjernika, ali i firmi i institucija iz Srbije i Republike Srpske koji su najavili izdvajanje značajnijih sredstava za obnovu unutrašnjosti srebreničke crkve, koja je u ratu pretrpjela ogromna oštećenja i nakon rata je samo djelimično i površno sanirana.

Ovaj hram izgrađen je početkom 20. vijeka, a osveštan je 1903. godine i prije 13 godina proslavio je 100 godina postojanja.

U svim ratovima na ovim prostorima srebrenička crkva je skrnavljena, a najviša oštećenja pretrpjela je u posljednjem ratu u BiH kada je spaljena, a u crkvene zidine zatvarana je stoka.

Uništene su crkvene sasude, inventar, arhiva, svete knjige i polupane i otuđene mermerne ploče sa uklesanim imenima oko 150 srpskih žrtava iz ovog kraja koje su ustaše zvjerski pobile na pravoslavni praznik Trojčindan 1943. godine.

Protojerej Mlađenović je izrazio nadu da će unutrašnjost crkve biti obnovljena do slave ovog hrama - Pokrova Presvete Bogorodice, 14. oktobra iduće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana