Obilježeno 80 godina od formiranja karanskog bataljona

Srna
Obilježeno 80 godina od formiranja karanskog bataljona

PRIJEDOR - Osamdeset godina od formiranja Karanskog bataljona obilježeno je danas u Gornjoj Dragotinji kod Prijedora.

Vijence na spomenik poginulim borcima Karanskog bataljona i spomen-biste narodnim herojima Ratku Marušiću i Žarku Zgonjaninu položile su brojne delegacije, među kojima su predstavnici Gradske uprave, SUBNOR-a, boračkih organizacija.

Predsjednik gradskog SUBNOR-a Veljko Rodić podsjetio je da je Karanski bataljon dao 15 narodnih heroja i jednog generala, a ratovao je na teritoriji skoro svih jugoslovenskih republika, izuzev Makedonije.

Prema njegovim riječima, bataljon je pokrivao prostor sve do Kostajnice i Novog Grada gdje su se vodile žestoke borbe, a imao je oko 1.000 boraca koji će 1942. godine postati jezgro Prve krajiške proletrske udarne brigade.

Podsjetio je Rodić na mnoge hrabre akcije pripadnika bataljona, kao što je bio napad na oklopni voz, te dodao da je ovaj jedinica dosta doprinijela da Drugi kozarski partizanski odred dobije orden narodnog heroja, uz napomenu da je to jedini odred koji je dobio taj orden.

Gradonačelnik Dalibor Pavlović je rekao da je njegovanje tradicije herojske borbe kozarskih boraca najbolja potvrda da je slobodarski duh i dalje prisutan u narodu pod Kozarom.

“Sa Karana je krenula odbrana naroda Kozare i mi tu svijetlu tradiciju s ponosom ističemo. Naše velike žrtve ne možemo zaboraviti i zato se na ovom časnom mjestu sjećamo tih dana kada je formiran Karanski bataljon i koji je krenuo na svoj put ka slobodi”, podsjetio je Pavlović.

On je napomenuo da je fašizam bio najveće zlo čovječanstva u 20. vijeku i da su slavni preci prepoznali i odabrali pravu stranu i bili dio onih snaga koje su pružile otpor.

Na put i tradiciju Karanskog bataljona podsjetili su se i članovi Planinarskog društva “Klekovača” iz Prijedora, koji su organizovali marš “Tragom partizana Karanskog bataljona” i prepješačili rutu dugu oko 17 kilometara od banje Lješljani do Karana.

Sekretar društva “Klekovača” Marko Sarić je izjavio da već šestu godinu učestvuje u obilježavanju ove godišnjice i da se danas odazvalo 40 planinara, najviše do sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana