Obilježeno 70 godina pobjede nad fašizmom u Gradišci

M.V.
Obilježeno 70 godina pobjede nad fašizmom u Gradišci

Gradiška - Polaganjem vijenaca na spomen obilježje borcima Narodno-oslobodilačkog rata i žrtvama fašističkog terora, biste narodnih heroja i Spomen kosturnicu u Gradišci, predstavnici Opštinskog odbora Saveza udruženja boraca Narodno-oslobodilačkog rata opštine Gradiška obilježili 70 godina pobjede nad fađizmom.

Vijenci su položeni i na biste narodnih heroja Stevana Dukića, Lepe Radić i Envera Šiljka, ali i takođe na spomenike u Gornjim Podgradcima  i Novoj Topoli.

Predsjednik OO SUBNOR-a Gradiška Tanasije Gaković kaže da se žrtve stradalih potkozarskog kraja ne smiju zaboraviti i da se tradicija mora održavati i narednih godina.

On navodi da je 9.maj značajan za borce NOR-a jer su uspjeli da u Drugom svjetskom ratu doprinesu porazu i uništenju fašizma i njihovih saveznika.

-U Drugom svjetskom ratu sa područja opštine Gradiške učestvovalo je 5 200 boraca, a poginula su 1552 stanovnija. Pod fašističkim terorom na ognjištima i u logorima smrti ubijeno više od 14 000 stanovnika stanovnika ove opštine – isakao je Gaković.

Opštine Gradiška je druga po broju stradalih u bivšoj Jugoslaviji, dok je treća u Evropi. Nakon rata mukotrpnim radom zemlja je obnovljena, a u znak sjećanja izgrađena su 52 spomen obilježja na području Gradiške, sa imenima stradalih koji svjedoće stradanjima iz prošlosti.

Načelnik opštine Gradiška, Zoran Latinović rekao je da se danas obilježena 70. godišnjica sloma fašizma, jedne od najcrnjih ideologija u istoriji čovječanstva, koja je odnijela desetine miliona ljudskih života.

-Na ovim prostorima narod se suočio sa katastrofalnim posljedicama te ideologije, uništene su porodice i sela jer je Gradiška jedna od opština sa najvećim brojem stradalih – istakao  je Latinović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana