Obilježeno 30 godina od osnivanja kotorvaroške brigade

Srna
Obilježeno 30 godina od osnivanja kotorvaroške brigade

KOTOR VAROŠ - U Kotor Varošu danas je obilježeno 30 godina od formiranja Prve lake kotorvaroške pješadijske brigade Vojske Republike Srpske, čijih je 109 pripadnika dalo život za slobodu srpskog naroda i odbranu Srpske.

Na svečanoj akademiji povodom jednog od najvažnijih datuma u novijoj istoriji Kotor Varoša istaknuto je da je ratni put Kotorvaroške brigade bio trnovit i težak, te da su dijelovi jedinica, kao i kompletna brigada, učestvovali na kotorvaroškom, vlašićkom, posavskom, maglajskom i teslićkom ratištu.

Komandant bataljona 1. Kotorvaroške lake pješadijske brigade Nedeljko Mikić istakao je da ova brigada zaslužuje da bude najvažniji dio sjećanja na vrijeme kada se oružjem branila sloboda.

“Kotorvaroška laka pješadijska brigada imala je izuzetan značaj u sudbonosnim vremenima, jer je zaštitila srpski narod i pomogla stvaranju Republike Srpske, a nastala je iz potrebe srpskog naroda za odbranom”, rekao je Mikić.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Miladin Savanović podsjetio je prisutne saborce da je 109 pripadnika Kotorvaroške brigade poginulo u odbrambeno-otadžbinskom ratu, a 363 borca su teže ili lakše ranjena.

“Da nije bilo njih danas ne bismo živjeli u slobodi koju imamo. Uvijek smo kao prioritet stavljali borbu za status onih koji su učestvovali u ratu, čineći sve da borcima i drugima iz boračke populacije omogućimo stabilnost”, naglasio je Savanović.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan odao je veliku zahvalnost borcima Kotorvaroške brigade, jer nisu štedjeli svoje živote da bi sačuvali najveće svetinje bez kojih jedan narod ne može trajati, a to su država i sloboda.

“Mi danas ne govorimo o slavi oružja, već se isključivo slavi sloboda, koja je preduslov svega i bez koje nema budućnosti na ovom prostoru”, istakao je Sakan.

On je dodao da nikada ne smiju biti zaboravljeni oni koji su ugradili sebe u “granični kamen” otadžbine ili su na bilo koji način ostavili djelo za nove generacije.

Prethodno je kod spomen-obilježja arhijerejski namjesnik kotorvaroški Milenko Narić služio parastos za poginule pripadnike brigade.

Potom su delegacije Kotorvaroške brigade, republičke i opštinske Boračke organizacije, Trećeg pješadisjkog Republika Srpska puka, Policijske stanice, porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i opštine Kotor Varoš položile vijence na Spomen-obilježje poginulim borcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana