Obilježeno 30 godina od osnivanja gradiške i srbobranske brigade

Srna
Obilježeno 30 godina od osnivanja gradiške i srbobranske brigade

GRADIŠKA - U Gradišci su danas obilježene tri decenije od osnivanja Lake pješadijske brigade Gradiška i 19. Pješadijske srbobranske brigade, a tim povodom služen je parastos i položeni vijenci na Centralno spomen-obilježje poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Vijence i ruže na Centralno spomen-obilježje poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata u Gradišci položile su delegacije gradskih i republičkih organa vlasti, BORS-a, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, Policijske uprave Gradiška, predstavnici brigada i gradskih organizacije prositeklih iz otadžbinskog rata, te političkih partija.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić istakao je da su obje brigade svoj ratni put posvetile odbrani srpskog naroda i Republike Srpske, a da posebno poštovanje treba iskazati onima koji su poginuli u toj borbi i njihovim porodicama.

“Naša obaveza je danas da sačuvamo tekovine njihove borbe i prostor gdje možemo da baštinimo svoju trdiciju i kulturu i da se dalje razvijamo. Kao što je na početku rata pokazano jedinstvo i sada je to jedinstvo potrebno, jer smo ponovo u sličnoj poziciji, kada mnogima smeta Republika Srpska”, naglasio je Adžić.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Radan Ostojić rekao je da je i sam kratko bio pripadnik Srbobranske brigade, kada je i teško ranjen, zbog čega mu je posebno drago što je prisustvovao današnjem obilježavanju značajnog jubileja dvije slavne brigade.

Ostojić smatra da borci i porodice poginulih, zbog svega što su dali za Republiku Srpsku, zaslužuju mnogo bolji položaj u društvu, te naveo da će kao novoizabrani predsjednik BORS-a upravo raditi na tome, kao i na vraćanju jedinstava u Boračkoj organizaciji.

Ratni komandant Gradiške brigade, general Boško Gvozden, naveo je da je brigada formirana 12. juna 1992. godine, da je tokom rata imala i više od 5.000 boraca, te učestvovala u “Proboju koridora”, na dobojskom ratištu, Kostrešu, Igmanu, Bjelašnici i drugim ratištima širom Republike Srpske, a branila je više od 40 kilometara sjeverne granice na Savi.

Gvozden je istakao da danas treba jasno i glasno govoriti o značaju ratnog puta ove brigade.

“To je bila, ne samo zaštita kućnog praga, nego i borba za slobodu srpskog naroda, crkve, pisma, kulture i drugih vrijednosti”, naglasio je Gvozden.

Jedan od ratnih komandanata Srbobranske brigade, Stanko Puškar, naveo je da je ova brigada brigada formirana 26. marta 1992. godine, sa 282 borca, a već u junu te godine brojala ih je gotovo 5.000.

Brigada je branila južne granice Republike Srpske i sve borbene zadatke je uspješno izvršila. Zbog složene situacije, zajedničkih napada hrvatskih i muslimanskih snaga, te opasnosti od okruženja civila i vojnika, naređeno je da se 12. septembra 1995. godine evakuiše stanovništvo, a nakon toga se brigada povukla na polažaj na lijevoj obali rijeke Ugar na području Kneževa.

Tokom rata poginulo 120 boraca Gradiške brigade i 328 boraca Srbobranske brigade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana