Obilježeno 28 godina od formiranja Prve srbačke lake pješadijske brigade

D. J.
Obilježeno 28 godina od formiranja Prve srbačke lake pješadijske brigade

SRBAC - Prva srbačka laka pješadijska brigada prešla je častan i veličanstven ratni put dug pune četiri godine, a na ratištima širom Srpske živote je ostavilo 66 njenih pripadnika, dok sudbina desetorice boraca još nije razjašnjena.

Rekao je to juče potpukovnik Vojske Republike Srpske Vićo Kovačević na ceremoniji obilježavanja 28. godišnjice od formiranja brigade. Kovačević, koji je bio i načelnik štaba brigade, istakao je da je srbačka brigada poštovala međunarodne principe ratovanja, a za ratne zasluge odlikovana je ordenom Petra Mrkonjića.

- Srpčani su, od postrojavanja 7. juna 1992. na igralištu u Malim Sitnešima prošli mnoga ratišta poput brodsko-derventskog, dobojskog, oraškog, srbobranskog i gradačačkog, a posebnim slovima će biti upisano 16 mjeseci na vozućkom ratištu - dodao je Kovačević.

Predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić je kazao da je ratni put srbačke brigade primjer da nije postojao nikakav plan i želja Srba da protjeraju nesrpsko stanovništvo.

- Kada pogledamo trenutni položaj Srba u nekim državama koje su imale atribute srpstva, gdje je danas ugrožena sloboda njihovog izražavanja, onda posebno cijenimo sve što su učinili naši preci za odbranu slobode i stvaranje države srpskog naroda - istakao je Savčić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana