Obilježeno 25 godina od formiranja opštine Milići

Srna
Obilježeno 25 godina od formiranja opštine Milići

Milići - Dan opštine Milići obilježen je danas svečanom sjednicom Skupštine opštine /SO/, kojoj je prethodilo polaganje cvijeća na spomen-obilježje poginulim borcima Vojske Republike Srpske u centru grada.

Prije 25 godina, 31. marta 1992. godine, prvom sjednicom SO Milići ova opština se i formalno razdružila sa opštinom Vlasenica, u čijem sastavu je bila do tada i konstituisala se kao samostalna lokalna zajednica.


Predsjednik milićke SO Branislav Novaković podsjetio je na svečanosti u sali Doma rudara da su Milići tada bili kao novorođenče koje je trebalo podići da bi zavrijedilo pažnju u zajednici opština.

"Da biste to realizovali, morate imati sa čim i sa kim. Mi smo imali i jedno i drugo. Zahvaljujući blagoslovu prirode, resursima i njihovoj eksploataciji, prije svega rude boksita, imali smo s čim. U našim uvaženim sugrađanima, vizionarima i entuzijastima imali smo i s kim da je podižemo i podignemo", rekao je Novaković.

Novaković je istakao da Milići posebnu zahvalnost duguju predsjedniku kompanije "Boksit" Rajku Dukiću koji se nesebično zalagao za sve što ova opština danas ima i u tome dao najveći doprinos.

Načelnik opštine Milići Momir Lazarević rekao je da je formiranje opštine Milići bilo izraz volje njenih građana i rezultat šire javne rasprave vođene u mjesnim zajednicama, selima i zaseocime milićke opštine.

"Brojni su projekti koje smo realizovali ili ćemo realizovati u saradnji sa privredom i donatorima. Sanacija mosta Sveta Varvara i uređenje Trga rudara u centru grada, te izgradnja Specijalističkog centra, samo su neki od njih. Ovih dana počeće izgradnja kružnog toga, objava tendera za uređenje Zelenog Jadra, te izrada projekta za prečistač vode za piće", rekao je Lazarević.

Povodom Dana opštine i jubileja, odlukom SO Milići, na današnjoj svečanoj sjednici uručena su opštinska priznanja zaslužnim pojedincima, organizacijama, ustanovama i preduzećima.

Najveće priznanje, Zlatni grb sa Zlatnom poveljom opštine Milići, kao i Zlatni ključ Milića, dodijeljen je predsjedniku kompanije "Boksit" Rajku Dukiću za životno djelo, te osnivanje, jačanje ugleda i razvoj Milića.

Priznanje Grb opštine Milići sa posebnom poveljom dodijeljeno je narodnom poslaniku i privredniku Radovanu Viškoviću, odborniku u milićkoj Skupštini Jugoslavu Dukiću, posthumno Ljubici Slijepčević, majci tri poginula sina i supruga, pripadnika Vojske Republike Srpske.

Isto priznanje dodijeljeno je i opštinskom Udruženju penzionera, Sportskom društvu "Milići", Radiju "Birač", Narodnoj biblioteci, Domu zdravlja "Sveti Nikola", KUD "Boksit", Šumskom gazdinstvu "Milići", te preduzeću "Komunalno".

Priznanje Povelja opštine Milići dodijeljeno je Omladinskom savjetu Milići i sportskom aktivisti Miladinu Vasiljeviću.

Obraćajući se u ime nagrađenih, predsjednik kompanije "Boksit" Rajko Dukić rekao je da su rezultati koji su do sada postignuti u razvoju opštine i resursi kojima raspolaže daju za pravo uvjerenju da su Milići prosperitetna opština, koja ima uslove da se razvija u svim segmentima.

"Za narednih 10 godina opština bi trebalo da poveća ukupan prihod za stotinjak miliona maraka, a sada je on oko 160 miliona KM i da za oko 1.000 poveća broj zaposlenih, pod uslovom da se radi na obrazovanju kadrova za privredu. Milići su postali prepoznatljivi i lider u nekoliko oblasti i vjerujem da su to oblasti koje će i ubuduće determinisati naš razvoj, a to su rudarstvo, saobraćaj, drvoprerada i proizvodnja hrane", rekao je Dukić.

Čestitke povodom Dana opštine građanima Milića uputio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, te Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Srpske.

Na današnjoj svečanoj sjednici predstavljena je i monografija "Naših 25 godina".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana