Obilježeno 16 godina od požara u Domu kulture

Srna
Foto: srna

GRADIŠKA - U Gradišci je danas obilježeno 16 godina od stravičnog požara u bivšem Dom kulture "Veljko Čubrilović", u kojem su stradale tri radnice preduzeća "Simpo-SIK" Gordana Ždero, Biljana Plotan Šešum i Dijana Ećimović.

Tim povodom kod Kulturnog centra Gradiška položeno je cvijeće kod spomenika "Tri suze nebesnice u vječnosti".

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da je sjećanje na tri tragično stradale sugrađanke opomena da nadležni moraju da vode računa o sigurnosti javnih objekata i bezbjednosti građana. "Ne smijemo dozvoliti da se takav slučaj ponovi", istakao je Adžić.

U dogovoru sa porodicama stradalih, ove godine podignut je spomenik "Tri suze nebesnice u vječnosti", a prvobitno postavljena ploča sa fotografijama i imenima Gordane Ždero, Biljane Plotan Šešum i Dijane Ećimović sada je u holu Kulturnog centra. Zbog neispravnih elektroinstalacija, 16. novembra 2005. godine u nekadašnjem Domu kulture "Veljko Čubrilović" izbio je požar u kojem su poginule tri radnice preduzeća "Simpo-SIK", dok se skokom sa drugog sprata od sigurne smrti spasio Živko Šukalo.

 U požaru, koji je izbio zbog neispravnih elektroinstalacija, izgorio je gotovo cijeli knjižni fond Narodne biblioteke, nekoliko ateljea i brojni umjetnički eksponati.

 Nekoliko godina kasnije, na temeljima izgorjelog Doma kulture, izgrađen je današnji Kulturni centar Gradiška.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana