Obilježeno 27 godina od mitrovdanskih bitaka: Odlučnost naroda i vojske odbranila Hercegovinu i Srpsku

Srna
Foto: srna

NEVESINjE – U Nevesinju je danas obilježeno 29, odnosno 27 godina, od mitrovdanskih bitaka, koje predstavljaju simbol odbrane u odbrambeno-otadžbinskom ratu, kada su uz odlučnost naroda i vojske odbranjeni Nevesinje, Hercegovina i Republika Srpska.

Predstavnici vlasti, boračkih organizacija i brojni građani Nevesinja odali su počast palim borcima služenjem pomena i polaganjem vijenaca i cvijeća na lokalitetu Spomen-kosturnice u naselju Grozd. Potom je služen pomen i položeno cvijeća kod spomenika komandantu Nevesinjske brigade Novici Gušiću.

Potom je služen pomen kod centralnog spomenika poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata na Trgu slobode, gdje je, takođe, položeno cvijeće. Vijence su položili ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, te Ilija Tamindžija, Ljubiša Krunić i Maksim Skoko u ime delegacije Narodne skupštine Republike Srpske, poslanik Skupštine Srbije Dejan Stošić, načelnici opština istočne Hercegovine, delegacija Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, kao i predstavnici brojnih boračkih organizacija.

Ministar Milunović podsjetio je da je odbrambeno-oslobodilački rat bio dugotrajan, iscrpljujući i stradalnički za srpski narod, ali i nametnut. Mitrovdanske ofanzive bile su napad na jednu relativno malu nevesinjsku brigadu i to je jedna od najvećih bitaka kojom je sačuvana cijela Hercegovina.

Oni nisu imali namjeru da napadnu i zauzmu Nevesinje, već cijelu Hercegovinu, rekao je Milunović. On smatra da protivnici ni 1992. ni 1994. godine nisu imali nikakvu istorijsku pouku čim su udarili na Nevesinjsku brigadu. "U strategiji vojnog ratovanja je potrebno osigurati tri naprema jedan za uspjeh, a njima nije uspjelo ni 10 naprema jedan da probiju linije hrabre Nevesinjske brigade.

Poučeni tim primjerom Hrvata, Muslimani su 1994. pokušali na drugačiji način i lukavo ubaciti u pozadinu svoje jedinice u namjeri da centre Nevesinjske brigade onesposobe, ali im nije pošlo za rukom. Potpuno su desetkovani", podsjetio je Milunović. Ranko Prodanović, komandant Četvrtog bataljona Nevesinjske brigade, rekao je da se i nakon 29 godina osjeća ponosno i ozareno što su jedinica kojom je komandovao i Nevesinjska brigada izvršili ratni zadatak i odbranili Nevesinje i istočnu Hercegovinu. "Osjećam se tužno jer cijena koju smo platili je bila velika.

Ko zna koliko bi još imali srećnih porodica da te 1992. i 1994. godine najbolji i najhrabriji sinovi naše brigade nisu poginuli u odbrani i stvaranju Republike Srpske. To jutro je osvanulo sa kišom granata, ali borci opredijeljeni da brane nisu pomišljali da se povlače. Moramo biti i srećni i ponosni što smo bili pripadnici Nevesinjske brigade i što smo dali značajnu ulogu u stvaranju Republike Srpske, koju moramo i dalje čuvati i braniti", poručio je Prodanović.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović rekao je da su tih dana na sve strane bili smrt i pogibija, ali da se odlučno stalo na branik Republike Srpske i da je najveća zasluga za tu odbranu zasluga boraca i oficira. Izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Boško Tomić naveo je da su Srbi uvijek napadani na vjerske praznike, pa tako i 1992. i 1994. godine u Nevesinju.

"Hrabri Hercegovci uspjeli su da to odbrane. Kada je narod složan onda nas niko ne može pobijediti. Ta sloga će nam trebati i sada kada smo pritisnuti sa svih strana i kada se sve obrušilo na Republiku Srpsku. Pozivam na jedinstvo da Srpska nastavi svojim putem ne dirajući ništa i ne tražeći tuđe, već samo naše, ono što su borci stvorili to nećemo dozvoliti da nam se uzme", istakao je Tomić.

Vojo Gušić iz Boračke organizacije Nevesinje rekao je da su pomiješana osjećanja na ovaj dan. Pozvao je sve političare u Srpskoj na mir dostojanstvo i slogu da se očuva ono za što su krvarili borci. "Ne smije biti nikakvih podjela. Republika Srpska mora biti što jača i ekonomski, ali i složna da Boračka organizacija bude faktor mira i da se sluša glas boraca, a ne da nas spominju samo kada su izbori", poručio je Gušić.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana