Obilježene 24 godine od formiranja Šestog odreda

Srna
Obilježene 24 godine od formiranja Šestog odreda

Laktaši - Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca kod spomen-ploče poginulim pripadnicima Specijalne brigade policije u Trnu kod Laktaša danas je obilježeno 24 godine od osnivanja Šestog odreda ove brigade.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da je u ratu poginulo 13 pripadnika ovog odreda, kao i da je u odredu bilo više od 200 ranjavanja.


"Nama koji smo preživjeli protekli rat čast je da održimo ovu tradiciju i ubuduće obilježavamo sve dane naših odreda, kao i Specijalne brigade policije", rekao je Lukač novinarima u bazi Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a, koju je ocijenio kao veoma obučenu jedinicu.

On je naveo da se održavaju kontakti sa porodicama poginulih pripadnika Specijalne brigade policije, te da je danas formirano udruženje veterana ovog odreda putem kojeg će kontakti biti efikasniji.

Predsjednik Udruženja veterana Šestog odreda Specijalne brigade policije Zoran Krajnović rekao je da će ovo udruženje raditi na unapređenju položaja i ostvarivanju prava veterana i njihovih porodica, a prije svega briga će biti usmjerena ka porodicama poginulih saboraca.

Šesti odred jedna je od najelitnijih specijalnih jedinica Republike Srpske i bio je skoro na svim ratištima tokom odbrambeno-otadžbinskog rata.

Najteža ratišta bila su bihaćko, sarajevsko i ratište na Goraždu, a neke od najznačajnijih akcija u kojima su učestvovali pripadnici Šestog odreda su proširenje Koridora, učešće u akciji izvlačenja bijeljinskog odreda iz okruženja na Majevici, zauzimanje kote 850 na Žuči, te sarajevsko ratište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana