Obilježena slava hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci

Milan Vujić
Obilježena slava hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci

GRADIŠKA - Svetom liturgijom, osveštanjem žita i obredom lomljenja slavskog kolača danas je obilježena slava hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci.

Arhijerejski namjesnik gradiški protojerej stavrofor Gojko Slijepčević rekao je da centralni pravoslavni hram u Gradišci već 158 godina u kontinuitetu proslavlja svoju slavu Pokrov Presvete Bogorodice.

Slijepčević je podsjetio da Srpska pravoslavna crkva u Gradišci proslavlja još jedan značajan jubilej – 130 godina zadužbine vladike Nikolaja Velimirovića, zgrade koja se nalazi uz centralni gradiški hram i čija je obnova u toku.

On je zahvalio kumu slave, gradiškom advokatu Mili Kovačeviću, koji je jedan od tri kuma hrama, te je podsjetio da će naredne godine kum slave biti gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.

Zamjenik gradonačelnika Dragana Ilić čestitala je slavu sveštenstvu i vjernicima, te je naglasila da su gradonačelnik i Gradska uprava uvijek bili uz njih, u svim svetkovinama i obnovi hrama, i da će tako i ostati.

Tokom slavskog ručka uručena je i Zahvalnica svešteniku i bivšem gradiškom arhijerejskom namjesniku Mirku Milisaviću, za 50 godina svešteničke službe.

Na današnjoj lokaciji Hrama Pokrova Presvete Bogorodice 1865. godine sveštenik Stojan Ugrenović izgradio je prvi hram. Godine 1926, za vrijeme prote Dušana Subotića, pristupilo se izgradnji novog, većeg i ljepšeg hrama, koji je naredne godine osveštan.

Hram je služio vjernicima do 1941. godine kada je devastiran i porušen, ali voljom naroda nakon Drugog svjetskog rata ubrzo i obnovljen.

Danas Hram Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci koji je rekonstruisan i obnovljen u periodu od 2017. do 2022. godine stoji na ulazu u Republiku Srpsku i predstavlja velelepnu građevinu srpskog pravoslavlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana