Obilježena krsna slava bihaćko-petrovačke Eparhije

Srna
Obilježena krsna slava bihaćko-petrovačke Eparhije

LIVNO - Eparhija bihaćko-petrovačka danas je u Livnu obilježila krsnu slavu i 30 godina postojanja.

Episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije rekao je Srni da je danas obilježena krsna slava Eparhije - Sabor Srba svetitelja i da od danas nezvanično počinju slaviti Novomučenike livanjske.

Prema njegovim riječima, biti Srbin u Krajini je podvižnički čin. “Srbi pravoslavci koji su se vratili na svoja ognjišta osjećaju radost iako je danas u Krajini teško biti Srbin”, dodao je vladika.

Zbog situacije izazvane virusom korona krsna slava eparhije obilježena je na skroman, ali svečan način.

Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Livnu služile su vladike bihaćko-petrovački Sergije, slavonski Jovan i umirovljeni episkop srednjoevropski Konstantin.

Vladika slavonski Jovan je u besjedi istakao ljepote Hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Livnu u kojem se nalaze ikone donesene iz Jerusalima i svjedoče o pobožnosti naroda u Krajini.

Nakon bogosluženja, vladika Sergije odlikovao je Oredom novomučenika bihaćko-petrovačkih vladike Jovana i Konstantina i protinicu Zoru Radmilo.

Vladika Sergije unaprijedio je paroha livanjskog Predraga Crepulju u čin protonamjesnika.

“Malo danas Srba živi u Livnu, ali ja kao paroh livanjski nisam naišao na nelagodnost među Livnjacima. Sljedeće godina u planu je da se u obnovljenom hramu u Livnu obilježi 800 godina od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u prisustvu Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja”, rekao je Crepulja za Srnu.

Svečanom obilježavanju krsne slave Eparhije prisustvovala je i načelnik opštine Drvar Dušica Runić koja je ukazala da je vjera jedna od važnih okosnica povratka.

“Sveštenstvu i vjernom narodu naše eparhije čestitam ovaj tridesetogodišnji jubilej. Vjera nas je sačuvala u najtežim vremenima i danas nas drži u nadi za bolje sutra”, rekla je Runićeva za Srnu.

Krsnoj slavi Eparhije bihaćko-petrovačke prisustvovala je i ministar zdravlja, socijalne zaštite i izbjeglih u Livanjskom kantonu Vasilija Broćeta, te predstavnici Islamske i Rimokatoličke zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana