Obi­lje­že­na go­di­šnji­ca stra­vič­nog zlo­či­na ne­da­le­ko od Ro­ga­ti­ce

S. M.
Obi­lje­že­na go­di­šnji­ca stra­vič­nog zlo­či­na ne­da­le­ko od Ro­ga­ti­ce

RO­GA­TI­CA - Pa­lje­njem svi­je­ća za­du­šni­ca, pa­ra­sto­som, ko­ji je slu­žio star­je­ši­na cr­kve Sve­te tro­ji­ce u Ro­ga­ti­ci Pre­drag Ma­sal, i pola­ga­njem vi­jen­ca kod pri­god­nog spo­men-obi­ljež­ja na lo­ka­li­te­tu Vo­di­ce kod Ro­ga­ti­ce ju­če je još jed­nom vra­će­no sje­ća­nje na stra­da­nje po­ro­di­ce Mi­lo­mi­ra - Mi­će Ob­ra­do­vi­ća iz se­la Tr­no­vo ko­ja je na svi­rep na­čin bu­kval­no uni­šte­na od stra­ne kom­ši­ja mu­sli­ma­na iz okol­nih se­la u no­ći iz­me­đu 4. i 5. ju­la 1992. go­di­ne.

Tom pri­li­kom uz gla­vu po­ro­di­ce Mi­ću Ob­ra­do­vi­ća (43) ubi­je­ni su Mi­ći­na su­pru­ga Zor­ka (37), kćer­ka Da­ni­je­la (19), sin Dar­ko (16), muž sta­ri­je kćer­ke brač­nog pa­ra Ob­ra­do­vić, Do­bri­le, Go­ran Pe­ro­vić (27), kum Mi­lo­drag Mo­ti­ka (39), kom­ši­ja i bli­ži ro­đak Dra­gan Ku­smuk (33).

Iz po­ro­di­ce Ob­ra­do­vić ostala je ži­va sa­mo naj­sta­ri­ja kćer­ka Do­bri­la, ko­ja je zbog za­po­če­tih rat­nih zbi­va­nja u vi­so­koj trud­no­ći oti­šla u iz­bje­gli­štvo u Obre­no­vac, gdje je ne­pun mje­sec pri­je po­ro­dič­ne tra­ge­di­je, 12. ju­na, ro­di­la dru­gu kćer­ku Mir­ja­nu, ko­ja kao i ne­što sta­ri­ja se­stra Mi­li­ja­na ni­je ni za­pam­ti­la oca, ba­ku i dje­da, tet­ku  uja­ka.

Tu­žan je i kraj Do­bri­li­nog su­pru­ga Go­ra­na Pe­ro­vi­ća, ko­ji je ta­ko­đe bio u Obre­nov­cu. On se sa­mo­i­ni­ci­ja­ti­vno, uz obra­zlo­že­nje da ide da pu­ni­ci i pun­cu “ište mu­štu­luk” jer su do­bi­li još jed­nu unu­ku, vra­tio u Ro­ga­ti­cu i Tr­no­vo i to je kraj nje­go­ve sre­će i ci­je­le že­ni­ne porodice, za šta do da­na­šnjih da­na ni­ko ni­je ni pro­ce­s­u­i­ran, a da se ne go­vo­ri o ka­žnja­va­nju, iako je, ka­ko re­če pred­sjed­nik op­štin­ske Bo­rač­ke or­ga­ni­za­ci­je u Ro­ga­ti­ci Mi­šo So­ko­lo­vić, u tu­ži­la­štvu sve do­ku­men­to­va­no, ali ne­ma op­tu­žni­ce i pi­ta­nje je ho­će li je i bi­ti bez ob­zi­ra na to što je na svi­rep na­čin uni­šte­na jed­na po­ro­di­ca.

I ove, 31 go­di­ne od stra­da­nja nje­ne po­ro­di­ce, je­di­ni pre­ži­vje­li član, krh­ka i sa­mo­hra­na kćer­ka i se­stra Do­bri­la, po­sje­ti­la je za­jed­nič­ku grob­ni­cu svo­je po­ro­di­ce na gro­blju Lu­žni­ca u Ro­ga­ti­ci i svo­jim naj­mi­li­jim pri­slu­ži­la svi­je­ću i za­li­la je su­za­ma.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana