Obilježena 81 godina od ustaškog terora nad 405 Srba u Bosanskim Lužanima kod Dervente

Srna
Obilježena 81 godina od ustaškog terora nad 405 Srba u Bosanskim Lužanima kod Dervente

DERVENTA - Parastosom i polaganjem cvijeća u Spomen-parku u Bosanskim Lužanima kod Dervente danas je obilježena 81 godina od stradanja 405 žrtava ustaškog terora nad Srbima lužanske parohije.

Obilježavanje su organizovali Gradska organizacija SUBNOR-a i Grad Derventa uz pokroviteljstvo gradonačelnika Dervente Milorada Simića, koji je rekao da su Bosanski Lužani stradalničko selo, kao i okolna sela, što se pokazalo kroz sve ratove.

“Ovdje je 405 pravoslavnih duša okupljeno, potovareni su u vagone i odvezeni u Slavonsku Požegu. Da su normalna vremena, danas bismo odali počast i položili vijence na mjestu njihovog stradanja u Slavonskoj Požegi”, rekao je Simić novinarima.

On je dodao da je zahvaljujući jednom broju potomaka ovih stradalnika na mjestu njihovog odvođenja napravljen spomen-kompleks.

“Drago mi je da su opština Brod i grad Derventa, zajedno sa boračkim organizacijama i onima koji njeguju tradiciju NOB-a, uz finansijsku pomoć napravili spomen-kompleks koji će ostati kao uspomena na te ljude”, rekao je Simić.

Načelnik opštine Brod Zoran Vidić rekao je da mjesta kao što su Bosanski Lužani treba da budu mjesta sjećanja za mlade naraštaje da se tako nešto ne bi ponovilo.

On je naveo da je obaveza lokalnih uprava Broda i Dervente da pomažu izgradnju ovakvih spomenika i da je to minimalno što mogu da pruže, podsjećajući da je opština Brod pozitivno odgovorila na inicijativu sveštenika Dragana Zarića i mještanina Vase Mičića koji su se obratili za pomoć u izgradnji spomen- kompleksa.

Predsjednik Gradske organizacije SUBNOR-a Derventa Boro Preradović rekao je da su zločin u Bosanskim Lužanima izvršile ustaše u vrijeme NDH.

On smatra da bi ovaj datum trebalo obilježavati na republičkom nivou.

“Na inicijativu potomaka stradalih i sveštenika ove parohije napravljen je spomenik u znak sjećanja na žrtve koje nisu sahranjene i nemaju svoje grobove. Finansijski su pomogli grad Derventa, opština Brod i drugi”, rekao je Preradović.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Bosanski Lužani Dado Petrović rekao je da se u Spomen-kompleksu nalazi ploča njegovog strica koji je odveden 1941. kada je imao 15 godina.

“Nikada nismo saznali gdje su njegove kosti, da li je ubijen na mostu na Savi ili je završio u Slavonskoj Požegi. Ovdje sada možemo prislužiti svijeće i položiti cvijeće”, naveo je Petrović.

Spomen-park izgrađen je na mjestu pilane i mlina gdje su ustaše 24. avgusta 1941. godine dovele 405 Srba - muškaraca starijih od 16 godina iz Bosanskih Lužana, Novih Lužana, Kostreša i Barice.

Sutradan su zarobljene Srbe ustaše vozom prevezle u Slavonsku Požegu gdje su ih na zvjerski način pobili 26. avgusta 1941. godine. Nikada nije tačno utvrđeno gdje su njihova tijela sahranjena.

Stradanje Srba ovog kraja počelo je 14. aprila 1941. godine kada su ustaše ubile lužanskog sveštenika Miloša Petrovića ispred parohijskog doma u Bosanskim Lužanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana