Obilježena 31 godina od stradanja 56 pripadnika novogradske brigade

Srna
Foto: Srna

NOVI GRAD- Parastosima, polaganjem vijenaca i prisluživanjem svijeća danas je u Novom Gradu obilježena 31 godina od pogibije 56 boraca Vojske Republike Srpske i tri civila iz ove lokalne zajednice.

Jutros su parastos u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu služili sveštenici Nemanja Vidić i Nebojša Nježić.

U kapeli Svetog Prokopija na mjesnom groblju u Poljavnicama parastos je služio paroh Nebojša Nježić.

On je u prigodnoj besjedi nakon parastosa rekao da Republiku Srpsku, skupo plaćenu životima treba čuvati jedinstvom te da junaci koji su za svoju slobodu dali živote ne smiju biti zaboravljeni.

"U vrijeme kad se pozdravljamo najradosnijim pozdravom Hristos se rodi, naša su osjećanja pomiješana sa tugom i bolom. Nažalost, kroz istoriju često se dešavalo da nas neprijatelji napadaju upravo u vrijeme velikih hrišćanskih praznika", rekao je on.

Nježić je poručio da sjećanje na žrtve junaka treba prenijeti budućim generacijama.

Predsjednik Skupštine opštine Novi Grad Zoran Kukavica i predsjednik Predsjedništva boračke organizacije Novi Grad Nemanja Starčević položili su vijenac na spomen-ploču za 21 poginulog i tri stradala pripadnika Vojske Republike Srpske te četiri civilne žrtve rata, postavljenu na kapelu u Poljavnicama 2016. godine.

Kukavica je rekao da srpski narod slogom i jedinstvom čuva Republiku Srpsku.

"Samo dva dana poslije Dana Republike Srpske sjećamo se jednog od natragičnijih dana u našoj opštini .Žrtve nas obavezuju da bez obzira na sve pritiske čuvamo Republiku Srpsku“, rekao je on.

Delegacija opštine Novi Grad, Boračke organizacije i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila položila je vijenac na mjesnom groblju u Čađavici gdje je sahranjeno šest boraca Vojske Republike Srpske stradalih 11. januara 1993. godine.

Predsjednik Boračke organizacije Novi Grad Marinko Gačić rekao je da je 11. januara 1993. godine Novogradska brigada imala najveće gubitke u minulom ratu.

"U jednom danu poginulo je 56 boraca. Ovih dana obilježavamo njihovo stradanje parastosom i polaganjem cvijeća i vijenaca u njihovu čast", rekao je Gačić.

Zamjenik načelnika opštine Bojan Lukač rekao je da je 11. januar 1993. godine najtragičniji dan u istoriji ove lokalne zajednice.

"Imamo obavezu da istinu o tome što se dešavalo u prošlosti prenesemo našoj djeci, unucima, da im ispričamo kako je stvarana Republika Srpska. Upravo ta istorija treba biti podstrek za stabilniju i jaču Republiku Srpsku. Moramo učiti mlade generacije jer ako ne budu znali, bojim se da će sve ove žrtve biti uzaludne", rekao je Lukač.

U napadu pripadnika takozvane Armije BiH iz Cazinske Krajine na lokalitet Suva Međa u Banjanima 11. januara 1993. godine poginuli su uglavnom pripadnici Četvrtog bataljona Novogradske brigade.

Kroz redove Novogradske brigade u minulom ratu prošlo je 8.263 borca a od 348 boraca s područja ove opštine koji su svoje živote dali za Srpsku , njih 248 je poginulo u redovima Brigade a 1.175 je ranjeno.

Opština Novi Grad je 11. januar uvrstila u kalendar značajnih datuma 2010. od kad se obilježava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana