Obilježena 31 godina od formiranja prve birčanske pješadijske brigade

Srna
Obilježena 31 godina od formiranja prve birčanske pješadijske brigade

ŠEKOVIĆI - U Šekovićima je danas obilježena 31 godina od formiranja Prve birčanske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske, čija su 363 borca položila živote u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

U Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice služen je parastos poginulim borcima, a na centralno Spomen-obilježje i u Spomen-sobi poginulim borcima Vojske Srpske položeno je cvijeće.

Predsjednik Skuštine Boračke organizacije Prve birčanske brigade Nedeljko Radivojević izjavio je Srni da je ovo značajan datum za sve borce i dodao da će ga obilježavati u skladu sa mogućnostima dok su živi.

Radivojević je napomenuo da je ogroman značaj boraca iz Šekovića u odbrani srpske zemlje i da je kroz brigadu prošlo oko 4.500 vojnika koji su se borili na ratištima širom Republike Srpske, od sarajevskog i krajiškog, do Hercegovine i Posavine.

On je podsjetio da je tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata više od 800 boraca ranjeno, a stradalo je i 56 civila, te da su procentualno među prvima u Republici Srpskoj koja je imala najveći broj stradalih, samo su Ilijaš i Bratunac dali veći broj boraca za temelje Srpske.

Ratni komandant brigade Ljubomir Vlačić je u obraćanju čestitao ovaj jubilej Brigade.

"Nismo branili samo Birač, nego cijeli prostor Republike Srpske s ciljem da pomognemo našim jedinicama, našem narodu, a i mi smo dobijali pomoć kada je to bilo potrebno. Zajedno smo svi nosili teret rata", rekao je Vlačić.

Načelnik opštine Šekovići Miladin Lazić izjavio je Srni da je ovo značajan jubilej za cijelu regiju, a posebno za Šekoviće.

"Znamo iz priča naših starijih koliki su doprinos dali borci očuvanju Srpske, na čemu smo im posebno zahvalni. Slava palim borcima, a preživjelima nikada nećemo zaboraviti zasluge za ono što danas imamo i treba da čuvamo, a to je naša Republika Srpska", dodao je Lazić.

Sedamdesetčetvorogodišnja Ilinka Mrkajić izgubila je sina jedinca Miodraga koji je imao 22 godine kada je poginuo. Danas živi sama, dvije kćerke su udate, a suprug je preminuo.

"Sin je tek došao iz Novog Sada sa fakulteta i život dao za našu Republiku Srpsku. Zločincima nikad neću zaboraviti ni oprostiti, a posebno što još uvijek niko za to nije odgovarao. Naše ljude tjeraju, optužuju za nešto što nisu učinili, a njihove niko ne dira. Nema pravde", izjavila je Srni Mrkajićeva.

Prva birčanska pješadijska brigada Vojske Republike Srpske za ratne zasluge odlikovana je Ordenom Nemanjića.

Obilježavanju 31 godine od formiranja Prve birčanske pješadijske brigade prisustvovali su ratni komandant brigade Ljubomir Vlačić, bivši borci, porodice poginulih boraca, predstavnici boračkih organizacija, načelnici opština regije Birač i drugi koji su zaslužni za formiranje brigade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana