Obilježen Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope

Srna

Derventa - U Derventi je danas obilježen Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope polaganjem vijenaca ispred Spomen-obilježja borcima NOR-a kod Osnovne škole “Nikola Tesla” i na Partizanskom groblju.

Osim predstavnika SUBNOR-a, vijence su položile i delegacija Udruženja “Josip Broz Tito”, Boračke organizacije, načelnik opštine Milorad Simić, potpredsjednik SO Derventa Slavko Tomaš, te predstavnici političkih partija.

Simić je izjavio da je Derventa dala značajan broj učesnika u borbi protiv fašizma i od suštinske je važnosti ne zaboraviti događaje iz tekovina antifašističke borbe.

“Imamo sreću da danas imamo još živih učesnika Narodnooslobodilačke borbe, tu su i potomci, poštovaoci i svi drugi, da se prisjetimo i ne zaboravimo sva dešavanja iz tog vremena. Milioni ljudi su poginuli u borbi protiv najvećeg zla”, rekao je Simić.

On je podsjetio da je uvijek bio zagovornik da istoriju ne treba mijenjati, te da treba da ostane uspomena na one koji su najzaslužniji za stvaranje globalnog mira u svijetu.

“Na nedavno održanom Saboru SNSD-a usvojena je Dekleracija u kojoj je preciziran odnos prema tekovinama antifašizma, što je zvanična potvrda da i mi na lokalnom nivou radimo na obnovi svih onih spomen-obilježja koji su nakon 1992. godine neki pojedinci oštetili”, dodao je Simić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana