Obilježen Dan osnivanja Gradiške brigade

Srna
Obilježen Dan osnivanja Gradiške brigade

Gradiška - Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca kod centralnog spomen-obilježja u gradskom parku u Gradišci, danas je obilježen Dan osnivanja Lake pješadijske gradiške brigade.

Jedan od komandanata ove brigade Ljubomir Peulić podsjetio je da je gradiška brigada osnovana 12. juna 1992. godine i da je već tada imala iskustva u borbenim dejstvima kao Odred teritorijalne odbrane.


"Nakon osnivanja, brigada je imala dva bataljona, a već krajem 1992. i početkom 1993. godine imala je pet bataljona. Učestvovala je u ratnim dejstvima na proboju koridora, dobojskom ratištu, Kostrešu, Igmanu, Bjelašnici i drugim ratištima širom Republike Srpske i nije prepustila ni metar teritorije koju je branila", naveo je Peulić.

On je dodao da je gradiška brigada krajem rata branila više od 40 kilometara sjeverne granice na Savi i 16 kilometara na dobojskom ratištu.

Prema njegovim riječima, brigada je na početku brojala 600 ljudi, a do kraja rata imala je devet bataljona sa ukupno 5.150 boraca. U ratnim dejstvima poginulo je 119 boraca, a 347 je ranjeno.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović rekao je da je gradiška brigada, braneći Republiku Srpsku, pokazala hrabrost i vojničko umijeće.

"Gradišku brigadu ne prati nijedno kršenje pravila ratovanja, niti bilo kakav počinjeni ratni zločin. Na temeljima te junačke borbe danas uživamo u miru i slobodi i možemo da razvijamo Repubiku Srpsku, stvaramo bolji život, podižemo privrednu aktivnost i sačuvamo ljude na ovim prostorima", naglasio je Latinović.

U Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci jutros je služena liturgija, a potom i pomen za poginule borce gradiške brigade.

Vijence na centralno spomen-obilježje u gradskom parku u Gradišci položile su delegacije ove brigade, opštine Gradiška, Boračke organizacije Republike Srpske, opštinske boračke organizacije, Organizacije porodica poginulih i nestalih boraca i civila, Udruženja ratnih vojnih inavalida, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, Stanice javne bezbjednosti Gradiška, SUBNOR-a i predstavnici političkih partija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana