Obilježen Dan opštine Modriča

Srna
Obilježen Dan opštine Modriča

Modriča - U Modriči je danas obilježen Vidovdan, Dan opštine i sjećanje na 25 godina od oslobađanja od muslimansko-hrvatskih jedinica u akciji "Koridor 92".

Tim povodom služen je parastos kod centralnog spomenika borcima i civilima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu i održana svečana sjednica Skupštine opštine.

U svim pravoslavnim crkvama na području Modriče jutros je služena sveta liturgija, a pred centralnim spomen-obilježjem služen je pomen za više od 700 poginulih boraca i civila.

Cvijeće na spomen-obilježje stradalim u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu položili su načelnik opštine Mladen Krekić, izaslanik predsjednika Republike Srpske Siniša Karan, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, te poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bojan Vidić i Stevo Joksimović.

Cvijeće su položili i predstavnici organizacija koje okupljaju demobilisane borce, porodice poginulih boraca, ratni vojni invalidi i logoraši, te predstavnici institucija, ustanova, preduzeća, nevladinih organizacija i političkih partija iz Modriče.

Poštovaoci i potomci stradalih u Prvom i Drugom svjetskom ratu, te predstavnici opštine, cvijeće su u Centralnom parku položili na Spomen-kosturnicu i spomen-obilježje poginulima u proboju Solunskog fronta.

Višednevna manifestacija obilježavanja Dana opštine, 28. juna, u okviru koje je u nedjelju, 25. juna, obilježeno i 25 godina proboja Koridora na Dugoj Njivi, završena je obraćanjem načelnika Krekića i dodjelom opštinskih priznanja i nagrada.

Odbornicima, rukovodstvu i građanima Modriče, na svečanoj sjednici, održanoj u Srpskom kultrunom centru, Dan opštine čestitali su u ime Vlade Republike Srpske ministar Klokić, u ime predsjednika Republike Srpske Siniša Karan, te pročitani telegrami-čestitke brojnih institucija Republke Srpske, opština i gradova i javnih ustanova u Srpskoj.

Karan je rekao da je Modriča primjer opštine koja sa uspjehom rješava broje probleme sa kojim se susreće, a Klokić je, čestitajući Dan opštine, u ime Vlade Republike Srpske, građanima i rukovostvu poželio uspjeh u radu i razvoju ove lokalne zajednice.

Najviše opštinsko priznanje "Povelja Modriče" ove godine dodijeljena je muškom odbojkaškom klubu "Modriča-Optima", koji je obilježio 50 godina rada i uspješnog predstavljanja u zemlji i inostranstvu.

Dobitnici Plakete, koju opština dodjeljuje povodom Vidovdana jesu profesor doktor Dragomir Kostić za pomoć u liječenju vojnika i civila u proteklom ratu, kao i Vatrogasni savez Republike Srpske za opremanje Teritorijalne vatrogasne jedinice Modriča.

Na sjednici su uručene i dvije diplome, te novčane nagrade za tri uspješna poljoprivredna proizvođača, kao i pohvale za 17 najuspješnijih učenika u osnovnim i srednjim školama u Modriči.

Predsjednik Odbojkaškog kluba "Modriča-Optima" Vid Blagojević, govoreći u ime nagrađenih, istakao je da je izuzetna čast što je Odbojkaški klub dobio najveće opštinsko priznanje - Vidovdansku povelju.

"U pola vijeka postojanja modrički odbojkaši bili su prvaci Jugoslavije 1979. godine, a 1980. godine bili su peti u Evropi. Odbojkaški klub je prvi pobjednik zajedničkog šampionata BiH u sezoni 2006. godine i pobjednik Kupa BiH. Klub je osvajač osam prvenstava i Kup-takmičenja Republike Srpske. Ove godine Klub je prvak Republike Srpske i vratiće se u Premijer ligu BiH", rekao je novinarima Blagojević.

Krekić je istakao da je najveći uspjeh između dva Vidovdana izgradnja i opremanje dječijeg obdaništa i kafeterije, u koje su opština i švajcarska humanitarna fondacija "Djeca našeg svijeta" uložile 1,4 miliona KM.

"Početkom rada objekata koje smo otvorili prije svečane sjednice biće dugoročno riješeno pitanje boravka djece u predškolskim ustanovama, kao i podrška i pomoć djeci sa posebnim potrebama u Modriči", rekao je Krekić novinarima.

Svake godine na grob bivšeg predsjednika Republike Srpske Milana Jelića delegacije Skupštine opštine polože cvijeće.

Ove godine cvijeće na Jelićev grob na Gradskom groblju u Modriči položili su Bojan Vidić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske iz Modriče, i Vid Stojanović, odbornik u lokalnom parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana