Obilježen Dan i krsna slava opštine Rogatica

SRNA
Obilježen Dan i krsna slava opštine Rogatica

ROGATICA -U Rogatici je danas obilježeno Preobraženje Gospodnje- Dan i krsna slava ove opštine.

Poslije svete liturgije u Crkvi Svete Trojice u Rogatici, svečana litija je krenula do zgrade opštine.

Vijence na spomen-ploču kod spomen-sobe u znak sjećanja na 294 borca sa područja ove opštine poginula u proteklom ratu položili su načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan i izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić.

Načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić rekao je Srni da su u periodu između dvije slave počeli nekoliko zahtjevnih i ambicioznih projekata.

On je dodao da će narednih dana, nakon zastoja zbog zbog ukupnih geopolitičkih prilika, biti završen jedan od najvećih projekata - vodosnabdijevanje sela Plješevica, Ćemanovići i Seljani, vrijednosti oko 1.000.000 KM, čijom realizacijom će oko 200 domaćinstva biti kvalitetno snabdjeveno vodom, zahvaljujući Vladi Srpske i finansijeru Evropskoj investicionoj banci.

Jagodić je istakao da je u toku završna faza rekonstrukcije Gradske pijace u gradskom naselju, za šta je opština za prvu fazu dobila 350.000 KM od Vlade Republike Srpske.

U Rogatici je, navodi, uređena i centralna saobraćajnica i glavna ulica u gradskom naselju što je Vlada Republike Srpske finansirala sa 500.000 KM, preko izvođača radova "Romanijaputeva".

Zahvaljući Vladi Srpske, kako navodi, proširen je objekat vrtića za 100 metara kvadratnih, te proširen kapacite ove ustanove, za šta je izdvojeno oko 250.000 KM.

On je rekao da je završena druga faza izgradnje nove sportske dvorane u Rogatici, sredstvima Vlade Srpske u iznosu od 500.000 KM i dijelom sredstvima iz pomoći Srbije.

Jagodić je izrazio zadovoljstvo što će uskoro biti saniran školski objekat na Stjenicama, da bi se obezbijedili bolji uslovi za manji broj đaka iz okolnih sela.

On je naglasio da lokalna uprava priprema projekat za vodosnabdijevanje "prirodnim padom" rogatičkog naselja i okolnih sela, sa izvora Bereg i Rakitnica.

Jagodić je naveo da su na zemljištu, koje je Vlada Srpske nedavno prenijela na opštinu, planirani stanovi za mlade bračne parove, izgradnja tri/četiri objekta kolektivnog stanovanja i 22 lokacije za individualnu stambenu gradnju.

On je istakao da se priprema dokumentacija za "Vikend naselje" na Borikama, u kome će se, na prostoru oko 50 hekatara prodavati lokacije za izgradnju kuća za odmor i stanovanje, sa tri kategorije objekata i tri kategorije površina.

Jagodić je rekao da ga posebno raduje obećanje iz resornog Republičkog sekretarijata da će u Rogatici biti izgrađen stambeni objekat sa 30 stanova za smještaj izbjeglih i raseljenih lica, čime će biti zbrinute preostale porodice iz ove kategorije sa područja opštine.

On je podsjetio da su u junu podijeljeni ključevi za 15 lica u objektu izgrađenom po projektu CEB-dva, vrijednosti 981.897 KM, Regionalnog stambenog programa.

Karan: Vlada Srpske za pet-šest godina uložila u opštinu oko 18 miliona KM
Ministar unutrašnjih poslova Republike Siniša Karan izjavio je da je Vlada Srpske u posljednjih pet-šest godina izdvojila oko 18 miliona KM kroz razne projekte u opštini Rogatica.

Karan, koji je danas u Rogatici prisustvovao obilježavanju Dana i krsne slave opštine, rekao je novinarima da je oko sedam miliona KM obezbijeđeno putem kreditnih zaduženja kod Investiciono-razvojne banke.

On je naglasio da je Vlada Srpske proteklih godina nastojala i to čini i danas da svojom pomoći obezbijedi ravnomjerean razvoj svih lokalnih zajednica, te da je cilj da se obezbijedi dobar život za mlade, da se zadrže na ovim prostorima.

Prema njegovim riječima, Rogatica je jedna od rijetkih opština koja upiše isti, čak i veći broj učenika u osnovnu školu, što nije slučaj sa okolnim opštinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana