Obavljen godišnji pregled lipicanera

Srna
Obavljen godišnji pregled lipicanera

Prnjavor - Na ergeli "Vučijak" u Prnjavoru, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, izvršen je godišnji pregled grla i njihovo ocjenjivanje od stručnjaka iz okruženja s ciljem ulaska ove ergele kao punopravnog člana u Svjetsku asocijaciju konja lipicanera /LIF/.

Mladen Stojanović iz Ministarstva poljoprivrede Srpske kaže da je obavljeno ocjenjivanje i klasiranje svih grla na ergeli, što je jedan od uslova za članstvo u LIF-u.

"Danas smo imali ekspertski tim iz okruženja koji je izvršio ocjenjivanje. Radimo sve što je potrebno da ergela u Prnjavoru kao jedina u BiH dobije punopravni status u članstvu svjetske asocijacije", rekao je Stojanović.

On je dodao da je resorno ministarstvo do sada uložilo znatna sredstva u održavanje ergele kako bi ova javna ustanova zaživjela u pravom svjetlu u smislu kvalitetnog uzgoja priplodnih konja i da bi bila povećana vrijednost grla.

"Cilj i smisao javne ustanove jeste da dobijemo upotrebnu vrijednost grla koja ćemo sutra prodavati po cijeloj Evropi, pa i svijetu. Ozbiljan stručni posao koji smo danas uradili je samo uslov ili osnova da posao dovedemo do kraja", pojasnio je Stojanović.

Upravnik ergele "Lipik" iz Hrvatske Damir Jakšić, koji je na ergelu "Vučijak" došao na poziv Ministarstva da bi bio u komisiji za ocjenjivanje konja, kaže da je cilj da se napravi plan upravljanja daljim razmnožavanjem konja, kao i upravljanja samom ergelom.

"Uzimamo sve podatke o grlu, pokušavamo dobiti određeni standard što se tiče visine i ujednačenosti stada, posebno pazeći na rodove i linije koji su ovdje u ergeli kako bi se sačuvao genetski materijal i genetsko blago koje je ovdje zastupljeno", istakao je Jakšić.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci Božo Važić kaže da je cilj godišnjeg pregleda da se dobije što tačnija ocjena samih grla.

"Ulaskom u članstvo LIF-a imali bismo veće mogućnosti saradnje sa ostalim ergelama u Evropi. Ergelu treba otvoriti za posjete, ovo je biser Republike Srpske, lipicanac je biser među konjima", rekao je Važić.

On je podsjetio da je ergela u Prnjavoru osnovana 1946. godine s ciljem da se dobije autohtona sorta lipicanca koja je rastom nešto manja u odnosu na izvorno stado.

Osim ergele "Vučijak" u bližem okruženju postoje još ergele lipicanera "Lipik" i "Đakovo" u Hrvatskoj, matična ergela i postojbina ovih konja "Lipica" u Sloveniji i austrijska ergela "Piber". Ergele lipicanera postoje i u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Rumuniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana