O saradnji sa Grčkom ambasadom u BiH

Srna
Foto: srna

PRIJEDOR - Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević izjavio je danas da je sa grčkim ambasadorom u BiH Dimitriosom Papandreuom razgovarao o mogućim načinima saradnje sa Ambasadom Grčke i da se nada skoroj realizaciji nekih ideja koje će još više učvrstiti vezu dva prijateljska i bratska naroda.

"Ja se nadam da smo bili dobri domaćini i da će ambasador ponijeti pozitivne utiske iz Prijedora i ponovo biti naš gost, možda već za Dan grada, 16. maja", izjavio je Kovačević novinarima u Prijedoru.

Papandreu je rekao da se uvjerio koliko je ovaj grad divan i koliko poštuje grčki narod, a posebno nakon sinoćnje grčke večeri u pozorištu koja je bila izvanredna u svakom pogledu.

"Ovakvo ponašanje i prijem su za očekivanje kada imate svoju zajednicu u stranoj zemlji, recimo grčku lokalnu zajednicu, međutim, ovdje ona ne postoji i samim tim sam mnogo više oduševljen da ste nas tako dočekali", naveo je ambasador Grčke nakon prijema u Gradskoj upravi.

Prema njegovim riječima, to samo potvrđuje nivo kulture i civilizacije ove zemlje i ovog grada, koji bi zapravo mogao poslužiti kao primjer diplomatije drugima.

Papandreu je napomenuo da se razgovaralo o mnogo tema, o mogućnostima kako poboljšati i učvrstiti saradnju, te izrazio uvjerenje da će se planovi postepeno uspjeti realizovati.

"Grčka Ambasada u BiH preduzela je inicijativu za osnivanje i uspostavljanje centara za helenske studije odnosno grčkih kutaka širom zemlje. Do sada smo otvorili tri takva kutka na Palama, u Doboju i Visokom i ubrzo ćemo otvoriti još jedan u Banjaluci. Tako se, kao što možete vidjeti, približavamo Prijedoru", naveo je Papandreu.

On je pozvao Prijedorčane da idućeg mjeseca dođu na otvaranje četvrtog grčkog kutka, odnosno centra za helenske studije u Banjaluci kako bi izbliza stekli utisak šta je to što se radi i na koji način je organizovano.

"Napuštam ovaj predivni grad sa najljepšim osjećanjem i emocijama, čestitam građanima Prijedora i hvala vam za gostoprimstvo", poručio je Papandreu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana