NP "Sutjeska" nabavio školama kontejnere za razvrstavanje otpada

Srna
NP "Sutjeska" nabavio školama kontejnere za razvrstavanje otpada

FOČA - Nacionalni park "Sutjeska" organizovao je danas, u okviru projekta "Prekogranična mreža prirodnog nasljeđa", akciju čišćenja školskih dvorišta, a obezbijedio je i nove kontejnere sa smeće za obje fočanske osnovne škole i Srednjoškolski centar.

U školska dvorišta stiglo je po osam kontejnera u kojima će moći da se razvrsta karton, papir, staklo, plastika i drugi otpad.

Uređujući školska dvorišta đaci iz Foče pridružili su se vršnjacima iz 12 škola u Republici Srpskoj i Srbiji u kojima se projekat provodi.

Direktor Osnovne škole "Veselin Masleša" Blaško Trifković kaže da znanje o očuvanju životne sredine đaci stiču od prvog razreda, te da će pristigla pomoć mnogo značiti za održavanje čistoće školskog dvorišta.

"Možemo da se pohvalimo da imamo jedno od najčistijih školskih dvorišta. Posvećujemo veliku pažnju održavanju dvorišta i eko kutaka, a planiramo da napravimo i botaničku baštu kako bi naši učenici mogli da se posvete ekologiji", rekao je Trifković.

O životnoj sredini brinu i u Osnovnoj školi "Sveti Sava", a zamjenik direktora ove obrazovne ustanove Duško Krsamnović kaže da se trude da kod učenika razvijaju svijest o značaju zaštite životne okoline.

 "U prirodi živimo, živimo sa njom, živimo od nje i bitno je da je čuvamo kako bi nam život bio kvalitetniji i zdravlje bolje", poručio je Krsmanović. U Nacionalnom parku "Sutjeska", koji je uz beogradski Šumarski fakultet i "Srbijašume", nosilac projekta, ističu da ovakve aktivnosti imaju za cilj da kod učenika podignu nivo svijesti o značaju zaštite životne sredine.

Koordinator projekta Mirjana Radović navodi da su kroz projekat obezbijedili edukativne table, kontejnere za odlaganje smeća, kao i materijal i opremu za čišćenje.

"U svakoj školi u Foči je organizovana akcija čišćenja u kojoj je učestvovao dosta djece. Ostali učenici uključeni su kroz promotivne materijale i prezentacije, a sve prati i onlajn kampanja koja je fokusirana na ekološke aktivnosti", rekla je Radovićeva.

Nacionalni park "Sutjeska" organizovao je i foto-konkurs za učenike na kojem će biti odabrane naljepše pejzažne fotografije.

 Autori će biti nagrađeni, a šest pobjedničkih fotografija naći će se na promotivnim materijalima najstarijeg nacionalong parka u BiH.

 Projekat "Prekogranična mreža prirodnog nasljeđa" vrijedan je 506.000 evra, a sufinasira ga EU kroz prekogranični program Srbije i BiH.

 U okviru projekta otvoren je Centar za naučno istraživanje i ekologiju na Tjentištu, koji će okupljati đake, studente, profesore i naučnike iz Srbije i BiH, ali i drugih zemalja Evrope i svijeta.

Uz Nacionalni park "Sutjeska", projektom su obuhvaćena i zaštićena područja u Srbiji, Park prirode "Zlatibor", Prirodni rezervat Mileševska rijeka, te pejzaži izvanrednih karakteristika "Kamena gora" i "Ozren Jadovnik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana