Novootvoreni centar u Srpcu jedinstven u regionu: Ruski jezik i kulturu približavaju mladima

Dejan Jovičić
Novootvoreni centar u Srpcu jedinstven u regionu: Ruski jezik i kulturu približavaju mladima

SRBAC - Centar za izučavanje ruskog jezika, istorije, običaja i tradicije, koji djeluje u Srpcu, jedini je centar ovakve vrste u regionu i raspolagaće sa najvećim fondom ruskih bibliotečkih jedinica na Balkanu.

Početak njegovog rada ozvaničen je na svečanoj ceremoniji u Narodnoj biblioteci u Srpcu koja upravlja Centrom, čija će djelatnost biti proširena i na druge opštine i gradove u Republici Srpskoj.

Direktor srbačke biblioteke Branko Savanović rekao je da će građani Srpca i regiona imati priliku da uče ruski jezik od stručnih predavača iz Ruske Federacije i Republike Srpske.

- Centar će raditi sa tri starosne kategorije, a najviše će biti fokusiran na rad sa mladima. Zamislili smo da ima svoja odjeljenja u Doboju, Prijedoru, Derventi, Laktašima, Gradišci i Mrkonjić Gradu. Postoji interesovanje i za rad nekih odjeljenja u istočnom dijelu Republike Srpske - rekao je Savanović.

Ova ideja je ozvaničena u novembru prošle godine potpisivanjem sporazuma između Tambovskog državnog tehničkog univerziteta i Narodne biblioteke Srbac, a podršku ovom projektu pružilo je i Ministarstvo obrazovanja Ruske Federacije.

- Radimo na završetku izrade literature po kojoj će se izučavati ruski jezik. Veliku pomoć u obezbjeđenju knjižnog fonda pružila nam je i nedavna donacija od 867 knjiga na ruskom jeziku koja nam je stigla od prijatelja iz Moskve i Ruske humanitarne misije na Balkanu - rekao je Savanović.

Direktor Regionalnog predstavništva Ruske humanitarne misije Branimir Nešić rekao je da su se maksimalno potrudili da nabave ozbiljan broj bibliotečkih jedinica iz Rusije, tako da je u ovom momentu, prema njegovim riječima, ovaj fond jedan od najbogatijih u ovom dijelu Evrope.

- Pokretanje jednog ovakvog centra u Srpcu za nas je bila zanimljiva i ozbiljna inicijativa koju smo zdušno prihvatili, jer obuhvata cjelokupan razvoj i promovisanje ruske kulture i rusko-srpskih odnosa na ovom području - rekao je Nešić.

Šef Odjeljenja za očuvanje kulturnog nasljeđa Ministarstva prosvjete i kulture RS Milica Kotur rekla je da centar ima perspektivu da se razvije u snažan faktor povezivanja Republike Srpske i Ruske Federacije.

- Narodna biblioteka iz Srpca je pokazala da se radi o značajnoj ustanovi kulture sa vrijednim i sposobnim kadrovima i inicijativa koju su pokrenuli je rezultat njihove otvorenosti i želje za što boljim i kvalitetnijim radom - rekla je Koturova.

Svečanost otvaranja u ponedjeljak uveče uveličala je i izložba plakata koja je priređena u holu Doma kulture u Srpcu povodom obilježavanja 80. godišnjice napada fašističke Njemačke na SSSR.

Ataše Ambasade Ruske Federacije u BiH Anastasija Gajdalenok rekla je da je veoma bitno da se u Srpcu održavaju ovakvi događaji koji simbolizuju sjećanje naših naroda na zajedničku pobjedu nad fašizmom.

- Rusija visoko cijeni kulturu pamćenja koja se njeguje na ovim prostorima jer na taj način čuvamo istorijsku istinu i dajemo otpor falsifikovanju istorije - rekla je Gajdalenok.

Aktivnosti

U sklopu pripremnih aktivnosti za početak rada Centra, Narodna biblioteka iz Srpca organizovala je prošle godine literarni i likovni konkurs i izložbu fotografija na temu “75 godina od pobjede nad fašizmom”. U januaru ove godine održan je šahovski turnir između šahista iz Moskve i Republike Srpske, a prije tri sedmice je priređeno i rusko-srpsko poetsko veče u kojem su učestvovali srbački srednjoškolci i studenti sa Tambovskog državnog univerziteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana