Novo ruho za tri doma zdravlja u Rudom, Čajniču i Novom Goraždu

Dragana Keleč
Novo ruho za tri doma zdravlja u Rudom, Čajniču i Novom Goraždu

Banjaluka - Novi izgled i bolje uslove za liječenje pacijenata uskoro će dobiti domovi zdravlja u Rudom, Čajniču i Novom Goraždu, za čiju je rekonstrukciju i adaptaciju obezbijeđeno oko 725.000 maraka.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić potpisao je ugovor sa direktorom firme "Konstruktor" iz Foče Novicom Ivanovićem, čiji će radnici obaviti radove u pomenutim domovima zdravlja.

U Domu zdravlja Rudo biće adaptiran objekat za rad četiri tima porodične medicine, laboratoriju i kotlovnicu. Ugradnja nove stolarije, podova i unutrašnji radovi biće obavljeni u Domu zdravlja Čajniče. U Domu zdravlja Novo Goražde, osim zamjene stolarije, biće riješen i problem sa grijanjem i obavljeni unutrašnji radovi.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite obezbijedilo je 70 odsto novca za rekonstrukciju i adaptaciju domova zdravlja u Rudom i Čajniču kroz projekat "Jačanje zdravstvenog sektora", dok su preostalih 30 odsto dale opštinske uprave. Za obnovu Doma zdravlja u Novom Goraždu ministarstvo je obezbijedilo sav novac, jer je riječ o izrazito nerazvijenoj opštini.

- Zahvaljujući projektu "Jačanje zdravstvenog sektora" od 2012. godine do danas obnovljen je veliki broj zdravstvenih ustanova, a vrijednost radova iznosi više od 2,5 miliona maraka - istakli su u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite.

Direktor Doma zdravlja Novo Goražde Jelena Gavrilović kaže da je neizmjerno srećna što će njihov objekat dobiti novo ruho. Iako je zgrada te zdravstvene ustanove izgrađena 2004. godine, svakodnevno imaju probleme zbog loše stolarije i grijanja, zbog čega su u zimskom periodu primorani da rade u hladnim prostorijama.

- Kada bude završena rekonstrukcija, lakše će biti i medicinskom osoblju i stanovništvu koje dolazi po ljekarsku pomoć, jer ćemo dobiti kvalitetnije uslove za rad - istakla je Gavrilovićeva i dodala da u tu ustanovu na liječenje dolazi oko 4.000 stanovnika.

Ustanove obnovljene u sklopu projekta "Jačanje zdravstvenog sektora"

- Dio Doma zdravlja u Modriči za porodičnu medicinu

- Ambulante Banjica, Magnojević i Trnjaci u Bijeljini

- Dom zdravlja u Loparama i ambulanta Priboj

- Dom zdravlja Kalinovik

- Ambulante Osječani i Paklenica u Doboju

- Ambulanta Osinja u Derventi

- Ambulanta Jezero u Mrkonjić Gradu

- Ambulante Omarska i hitne službe Doma zdravlja u Prijedoru

- Ambulante Borike i dio nadstrešnice Doma zdravlja u Rogatici

- Dom zdravlja u Petrovu i ambulanta Karanovac

- Ambulanta Donji Žabar

- Dom zdravlja u Brodu

- Dogradnja Doma zdravlja za prostorije RTG u Šamcu

- Ambulanta u Vukosavlju

- Ambulanta Dubovik u Krupi na Uni

- Ambulanta Bočac i Borkovići u Banjaluci

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana