Novo ruho srbačke biblioteke

 Dejan Jovičić
Novo ruho srbačke biblioteke

SRBAC - Obnova dotrajalih prostorija Narodne biblioteke iz Srpca koje je nagrizao zub vremena počela je nakon punih pet decenija zahvaljujući Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske koje je za rekonstrukciju jedne od najstarijih kulturnih ustanova u ovoj opštini izdvojilo 111.200 KM.

Na taj način se stvaraju kvalitetniji uslovi za organizaciju kulturnih promocija i očuvanje knjižnog fonda od oko 32.500 naslova, od čega je čak 340 monografskih publikacija i oko hiljadu drugih jedinica neknjiževne građe koje sačinjavaju bogatu Zavičajnu zbirku domaćih autora.

Direktor Branko Savanović kaže da će biblioteka uskoro zasijati u novom ruhu, jer će planirani radovi biti završeni do kraja januara.

- Sanacija je uveliko u toku. Postavljamo novu stolariju koja će riješiti problem hladnoće i vlage, a paralelno radimo podove i sanitarne čvorove te nabavljamo novi namještaj - rekao je Savanović.

Ovih dana završena je i izgradnja lifta koji će omogućiti osobama sa invaliditetom pristup biblioteci.

- Imamo dosta korisnika sa određenim poteškoćama u razvoju i mnogi od njih bili su spriječeni da dolaze na književne promocije i druge događaje. Po završetku radova planiramo svečano otvaranje na koje ćemo pozvati sve članove Udruženja roditelja i djece sa posebnim potrebama “Izvor”, sa kojima imamo dobru saradnju i kojima svake godine na poklon uručujemo besplatnu godišnju člansku kartu - istakao je Savanović.

On podsjeća da se biblioteka u proteklom periodu suočavala sa mnogim izazovima, od kojih je jedan od najtežih bio u julu 2015. godine, kada je u poplavi uništeno oko 500 knjiga.

- Tada je procurila voda iz jednog od stanova na spratu iznad biblioteke, a uništeno je dosta knjiga iz školske lektire i onih čija je tematika u vezi sa Narodnooslobodilačkim ratom. Sa vlasnikom stana je izvršeno poravnanje i šteta je sanirana, a uz pomoć ljubitelja pisane riječi iz cijele Srpske i Srbije uspjeli smo obnoviti uništen knjižni fond - naglasio je Savanović.

Dodao je da zbog izvođenja radova biblioteka ne radi do daljeg, a vrata planira ponovo da otvori tokom svetosavskih praznika, kada će organizovati tradicionalnu godišnju akciju učlanjenja za jednu marku.

Narodna biblioteka u Srpcu osnovana je 1950. godine, kada je raspolagala fondom od 708 knjiga, a od tada je preseljavana čak tri puta i u sadašnjem prostoru nalazi se od 1972. godine.

U sastavu biblioteke su dva čitaonička prostora u kojima organizuju književne večeri i druge manifestacije, a posebno se ističe dječiji fond sa oko 6.300 publikacija i fond knjiga na ruskom jeziku, koji broji blizu hiljadu naslova.

Najaktivniji članovi

U srbačkoj biblioteci nedavno su organizovali prijem na kojem su nagradili učenike, penzionere i porodice koje su pročitale najviše knjiga u prošloj godini.

- Ovaj prijem tradicionalno organizujemo već godinama, ali smo ga morali prekinuti zbog pandemije virusa korona i sada smo ga uspješno nastavili da bismo iskazali poštovanje prema najaktivnijim čitaocima i podstakli druge, a naročito mlađe generacije, da više čitaju, jer knjiga je čovjeku najbolji prijatelj - rekao je Savanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana