Novo ruho škole u Prnjavoru štedi energiju

Srna
Novo ruho škole u Prnjavoru štedi energiju

Prnjavor - Svečanim presijecanjem vrpce u petak je ozvaničen početak rada Osnovne škole "Nikola Tesla" u Prnjavoru, koja je rekonstruisana u okviru projekta "Energetska efikasnost" u RS.

Premijerka RS Željka Cvijanović istakla je da će Vlada, zahvaljujući kreditu Svjetske banke u vrijednosti od oko 13 miliona američkih dolara, rekonstruisati 31 objekat u okviru projekta "Energetske efikasnosti", te da je do sada uspješno rekonstruisano 17 objekata.

- Rok otplate kredita je 25 godina, grejs period pet godina, a kamatna stopa iznosi od 1,25 do maksimalno 1,4 odsto - rekla je Cvijanovićeva.

Svečanosti, koja je upriličena i povodom Dana škole, prisustvovala je i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić, koja je naglasila da Srpska sprovodi mjere energetske efikasnosti jer je to obaveza po ugovorima koje je ranije zaključila.

Ona je istakla da je vrijednost radova u ovoj školi oko 700.000 KM, a da će prelaskom na novi sistem grijanja materijalni troškovi škole biti znatno smanjeni.

- Urađena je termička izolacija, fasada, zamijenjeni su prozori, vrata, radijatorski ventili, kao i kotao za centralno grijanje - naglasila Golićeva.

Načelnik opštine Darko Tomaš je rekao da je ovo jedan od prvih projekata koje je Vlada RS u posljednjih šest mjeseci realizovala na području ove lokalne zajednice.

Direktor škole Vojin Gluvić zahvalio je Vladi na pomoći da škola uđe u projekat rekonstrukcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana