Novitović: Sistem u Bijeljini bi morao biti bolje organizovan

Srna
Novitović: Sistem u Bijeljini bi morao biti bolje organizovan

BIJELjINA- Iz Bijeljine koja je žarište afričke kuge svinja čeka se odluka gradonačelnika ili Gradskog štaba za vanredne situacije da bi specijalizovana jedinica Republike Srpske za dezinfekciju bila upotrijebljena u sprečavanju širenja zaraze, izjavio je danas Srni direktor Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović.

"Ovaj bi sistem trebao i morao biti bolje organizovan u Bijeljini, a ne samo da se neko bavi politikom i stvari okreće na neprimjeren način i time nanosi štetu poljoprivrednim proizvođaima i svim ostalim građanima u Bijeljini", ocijenio je Novitović.

On je rekao da gradonačelnik treba da ide putem koji je zakonski propisan.

"Dobro je da on postupa po mjerama i preporukama Ministarstva poljoprirede, veterinarskih inspektora i Instituta za veterinarstvo, ali to ga ne oslobađa obaveze poštovanja i provođenja mjera propisanih Zakonom o spašavanju u vanrednim situacijama", istakao je Novitović.

On je sinoć sa predstavnicima Gradske civilne zaštite obišao sve postavljene dezinfekcione barijere u ugroženom području u Bijeljini i najavio da će danas brigu o njihovom natapanju preuzeti predstavnici Republičke uprave civilne zaštite, kako bi rasteretili vatrogasno spasilačke jedinice koje su to do sada radile.

"Sve što se radi u cilju je da se što efikasnije sprovedu mjere za srečavanje širenja afričke kuge svinja na području Republike Srpske, a žarište je na području grada Bijeljine i da smo imali bolju saradnju sve ove mjere koje danas sprovodimo u Ugljeviku trebali smo prije 15 dana sprovesti u Bijeljini i daleko bolje upravljati ovom situacijom", ocijenio je Novitović.

Prema njegovim riječima, kada grad Bijeljina dostavi odluku biće uspostavljeni punktovi kakvi su od jutros na tri lokacije u Ugljeviku, u kojem nema slučajeva zaraze svinja, ali je u pitanju rubno područje na prostoru gdje se afrička kuga svinja širi.

Na tim punktovima zaustavlja se ili usporava saobraćaj i dezinfikuju vozila, kao preventivne mjere, uz maksimalnu bezbjednost svih učesnika u saobraćaju i ljudi na punktovima.

"Od grada Bijeljine samo imamo podatak da im treba to, ali ništa dalje da bismo mogli da reagujemo", rekao je Novitović i naveo da je sa načelnikom Ugljevika sve dogovoreno na sastanku kojem su prisustvali i predstavnici Vatrogasno spasilačke jedinice i Policijske stanice.

Prema njegovim riječima, Zakon o zaštiti i spašavanju u vanrednim situacijama definiše ovakve situacije i postupke s ciljem zaštite zdravlja životinja i asanacije terena.

"Jasno je definisano da aktivnosti provodi i odgovoran je grad na području na kojem se vrši asanacija, a mi smo tu i spremni da pružimo pomoć ljudstvo, znanjem i iskustvom i da u Bijeljini primjenimo sve odredbe zakona i obezbijedimo najbolji mogući stepen zaštite koji nam je u ovom trenutku potreban, a jeste, jer veliki je broj poljoprivrednih domaćinstva u pitanju, životinja koje treba eutanizirati i uraditi asanaciju terena", rekao je Novitović.

On je procijenio da bi grad Bijeljina u ovoj situaciji trebao imati na raspolaganju više od 1.000 zaposlenih u javnim komunalnim preduzećima, zdravstvenim i veterinarskim ustanovama, civilnoj zaštiti, vatrogasno spasilačkim jedinicama i posredstvom povjerenika u mjesnim zajednicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana