Novinarima onemogućeno praćenje sjednice Skupštine opštine Srebrenica

Srna
Novinarima onemogućeno praćenje sjednice Skupštine opštine Srebrenica

SREBRENICA- Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Ćamil Duraković rekao je na početku današnje sjednice lokalnog parlamenta da je skupštinski Kolegijum odlučio da novinari ne mogu prisustvovati sjednicama i da će zaključci biti saopšteni na konferenciji nakon sjednice.

Konferencija je zakazana za 14 časova.

Uz obrazloženje da će inicijativa o promjeni naziva ulica biti na narednoj sjednici Skupštine opštine, sa sjednice su udaljeni i predstavnici udruženja građana „Istočna alternativa“ Republike Srpske, koji su podnijeli zahtjev i pokrenuli tu inicijativu.

Obrazloženje zbog čega se novinari udaljavaju nije navedeno, nego je rečeno da će se Skupština o tome izjasniti na sjednici.

Na konstataciju novinara da je skupštinski Kolegijum neformalno tijelo, koje ima savjetodavnu i konsultativnu ulogu i nema pravo donošenja odluka, te da traže da se Skupština izjasni o udaljavanju novinara, niko od odbornika nije reagovao, niti zatražio da novinari ostanu i prate rad i da se putem društvenih mreža uživo vrši prenos sa skupštinske sjednice.

Nakon ponovljenih izbora u Srebrenici, u februaru ove godine, u trećem pokušaju 14. aprila je konstituisan novi saziv Skupštine opštine Srebrenica za čijeg je predsjednika tajnim glasanjem, sa 12 glasova, izabran Ćamil Duraković iz bošnjačke koalicije „Moja adresa Srebrenica“.


U skupštinskoj većini je 21 odbornik koju čini šest bošnjačkih i 15 srpskih odbornika od kojih je sedam iz SNSD-a, tri iz SDS-a, dva iz DNS-a i po jedan iz DEMOS-a, Ujedinjene Srpske i SRS „Dr Vojislav Šešelj“ i niko nije ostao u opoziciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana