Novinar Glasa Srpske na Crnom vrhu sa drvosječama ŠG Sjemeć: Sjekire i volovi u srcu šume na istom zadatku

Sreten Mitrović
Novinar Glasa Srpske na Crnom vrhu sa drvosječama ŠG Sjemeć: Sjekire i volovi u srcu šume na istom zadatku

Rogatica - Znoj se sliva sa lica sjekača, iako se Crni vrh bijeli od snijega i mraza, a pogledi su usredsređeni na alatke kojima savladavaju široka stabla, obrađuju trupce te dopremaju do prevoznika koji upregnutih volova čeka znak za polazak.

Uobičajena je to slika koja se iznova i iznova, dok se ne smrkne ili ne obavi zacrtani plan, ponavlja u srcu vjekovne šume Crnog vrha koja omeđuje boričku visoravan.

Radni dan koji smo proveli sa drvosječama Šumskog gazdinstva "Sjemeć" bio je, čak i iz ugla posmatrača, sve osim lak. Ako igdje postoji transparentnost rada, onda je to u sječi šume, odnosno drvnih sortimenata, kako ovu fazu rada nazivaju šumari. Jeka motorne pile i glasno upozorenje sjekača čuje se kilometrima daleko od mjesta sječe.

Još u snježnom dekoru, ali orošenih zajapurenih lica, glavu od posla rijetko su dizali sjekači Miroslav Nešković, Radislav Lučić, Boban Stjepanović i Aleksandar Kusmuk. Tik uz njih je i alinger, odnosno krojač drvnih sortimenata, šumarski tehničar Tomislav Purković. Rade, kako rekoše, redovnu sječu stabala koja su prošle godine doznačena.

Kratak pozdrav i nastavljaju da rade. Za tili čas palo je i prvo stablo. Uslijedio je uhodan proces izrade. Jedan od sjekača sjekirom guli panj, dva sjekača sa motornim pilama režu stablo na donjem i gornjem dijelu, a četvrti pravi šumski red.

- Posao sjekača je izuzetno težak i posebno opasan. Mala nepažnja i može se svašta dogoditi, od povreda motornom pilom i sjekirom kao osnovnim sredstvima rada, do suvih grana koje začas mogu da padnu i eto problema - kaže i Miroslav Nešković dok pravi predah.

Njegov kolega Boban Stjepanović potvrđuje da su na teškom zadatku, dodajući kratko: "Mora se raditi".

- U šumama gdje je bolji bonitet sjekač može zaraditi i do 1.500 maraka mjesečno. Ovdje u Crnom vrhu, zbog slabog boniteta stabala i terena, nećemo dostići ni 800 maraka. Bolje išta nego ništa - zaključuje Stjepanović.

Kad sjekači obave svoj dio posla na scenu stupaju prevoznici. Čitav proces rada pomno je pratio Danko Bojat iz Stare Gore sa nekoliko volova. Njihov zadatak je da trupce iz šume prevezu do lagera, koji se nalazi neposredno uz put Rogatica - Borike - Budeta.

Bojat, po zanimanju metalostrugar, u nedostatku posla, prihvatio se furmanluka i već 20 godina, računajući i rad u bivšoj "Staroj Gori", radi ovaj posao.

- Kad je "Stara Gora" pripojena šumarstvu, ja sam kao furman ostao bez posla i morao sam tražiti način kako do sredstava za život. Odlučio sam da kupim volove i registrujem firmu za izvoz građe. Od ovog posla evo već nekoliko godina izdržavam četvoročlanu porodicu - kaže Bojat.

Izvučene trupce od Bojata prima šumarski tehničar Miroslav Ristanović. Kad on obavi svoj posao, onda furman može ići po novu turu i tako ukrug tokom čitavog dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana