Novi srednjoškolski centar za srpsku djecu u Lapljem selu nadomak Gračanice

Srna
Foto: Srna

GRAČANICA- Novosagrađeni objekat Srednjoškolskog centra u Lapljem selu nadomak Gračanice, koji je finansiran sredstvima Evropske komisije, zvanično je danas predat opštinskim vlastima.

Ljiljana Šubarić, gradonačelnik Gračanice sa većinskim srpskim stanovništvom, zahvalila je EU i istakla da su učenici i nastavnicima dočekali da se nastava odvija u savremenom objektu čiju je gradnju finansirala EU, a inventar obezbijedila opština Gračanica.

Ona je navela da je obrazovanje bilo, jeste i biće jedan od temelja ostanka i opstanka, ali i temelja napretka i razvoja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Šef kancelarije i specijalni predstavnik EU u Prištini Tomaš Sunjog rekao je da je stvaranje uslova za odvijanje nastave u najsavremenijim uslovima i obrazovanje mladih jedan od prioriteta EU.

"Ulaganjem u nove objekte ulažemo u budućnost", naveo je on.

Objekat će biti ustupljen Srednjoj medicinskoj školi, Ekonomsko-trgovinskoj školi i Gimnaziji, koje su izmještene iz Prištine i u proteklih dvadeset godina su bile "podstanari" u objektima Osnovnih škola "Kralj Milutin" u Gračanici, "Miladin Mitić" u Lapljem selu i u objektima Osnovnih škola "Knez Lazar" u Donjoj Gušterici i "Sveti Sava" u Lepini kod Lipljana.

Milan Ilić iz Lapljeg sela, roditelj jednog osnovca i jednog srednjoškolca, rekao je Srni da je ovo prelomni trenutak opstanka Srba u selima nadomak Gračanice.

"Pozivam roditelje da ne prodaju, da ostanu na svome, jer gradnjom centra stvoreni su uslovi da nam deca pohađaju nastavu u objektu kakav imaju metropole", rekao je Ilić.

Srednjoškolski centar trebalo bi da za desetak dana, na svečanosti koju će organizovati zajedno opština Gračanica i Privremeni organ srpske opštine Priština, bude predat na korišćenje učenicima i nastavnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana