Novi sadržaji obogatiće život građana u Novom Goraždu

Danijela Bajić
Novi sadržaji obogatiće život građana u Novom Goraždu

NOVO GORAŽDE - Edukativna igraonica za djecu, sala Doma kulture, muzejsko-izložbeni i prostor za biblioteku samo je dio sadržaja Kulturno-omladinskog centra u Novom Goraždu, koji bi iduće godine trebalo da otvori vrata svojim sugrađanima.

Ovaj multifunkcionalni objekat, površine 1.000 metara kvadratnih, čija je izgradnja počela prije nekoliko mjeseci, ovih dana bi trebalo da bude stavljen pod krov. Takođe, planirano je i uređenje prostora oko objekta, a vrijednost cjelokupne investicije je oko 1,1 milion KM.

Ideja je da u prizemlju Kulturno-omladinskog centra, pored prostora predviđenog za biblioteku "Božidar Goraždanin", bude smještena sala za projekcije sa 150 mjesta, prostrani hol, dječija igraonica sa posebnim ulazom i dvorištem, toaletima i pratećim prostorijama, dok je na spratu predviđen kancelarijski prostor i prostrana terasa.

Načelnica Novog Goražda Mila Petković istakla je da je ovaj jedinstveni objekat dio strategije kulturnog i privrednog razvoja opštine.

- Izgradnja ovog objekta počela je uz pomoć vlada Republike Srpske i Srbije, a dio novca će biti izdvojen i iz vlastitih sredstava opštine. Za prvu fazu projekta iz donacije Vlade Srbije preusmjereno je oko 200.000 maraka - kazala je Petkovićeva.

Dodala je da će ovaj objekat biti od velikog značaja za opštinu i njene stanovnike, a ništa manje važan nije ni projekat "Izgradnja muzeja štamparstva" u porti crkve Sveti Georgije u Sopotnici. Ovaj projekat, koji je tek u planu, je, kaže Petkovićeva, veoma bitan za opštinu Novo Goražde, ali i za cjelokupno kulturno-istorijsko nasljeđe Srpske.

Uslovi za realizaciju ovih, ali i mnogih drugih projekata, ne bi bili mogući da, kako je istakla Petkovićeva, nije bilo domaćinskog poslovanja.

- Ova lokalna zajednica konačno je stala na noge. U momentu kada sam preuzela dužnost, odnosno 2016. godine, ukupan dug je iznosio je 5,44 miliona KM sa kamatama, ne računajući druge kratkoročne obaveze, a naš godišnji budžet je oko 1,8 miliona KM - kazala je Petkovićeva. Dodala je da je nakon četiri godine vraćeno 2,776 miliona KM duga, a izmirene su, između ostalog, zaostale obaveze prema radnicima.

- Tekuće obaveze se sad redovno izmiruju. S obzirom na to da je budžet rasterećeniji, sad smo u mogućnosti da više novca ulažemo u razvoj opštine i pomažemo stanovnicima - kazala je Petkovićeva.

Škola

Opštinu Novo Goražde u srijedu su posjetili predstavnici Vlade RS sa kojima je načelnica Mila Petković razgovarala o trenutnoj ekonomskoj situaciji u ovoj lokalnoj zajednici, kao i o projektima i planovima. Tom prilikom Petkovićeva je izrazila zahvalnost na svemu što je do sada Vlada RS uradila za opštinu Novo Goražde, a posebno na sufinansiranju projekta izgradnje fiskulturne sale u OŠ "Vuk Karadžić" u iznosu od 140.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana