Novi recepti stižu u vrtiće

Dragana Keleč
Novi recepti stižu u vrtiće

Banjaluka - Sve predškolske ustanove u Srpskoj dobiće smjernice i recepte za nove jelovnike po kojima će ubuduće mališanima pripremati zdrave obroke.

Kuvari i tete u vrtićima od sada moraju zaboraviti na slatkiše, grickalice, viršle i drugu nezdravu hranu. U obzir dolazi hrana iz organske proizvodnje, a recepti za kvalitetne obroke koji stižu na trpezu, rađeni su po standardima Svjetske zdravstvene organizacije. Njihova obavezna primjena propisana je pravilnikom o uslovima i načinima ishrane, njege, preventivno zdravstvene i socijalne zaštite djece, koji stupa na snagu za pet dana. Ovim pravilnikom Srpska je postala prva u regionu koja je i normativno regulisala ovu oblast.

Tim povodom juče je u Banjaluci na konferenciji o temi "Škole-predškolske ustanove prijatelji pravilne ishrane". predstavljena knjiga "Standardi ishrane" koja stiže u sve vrtiće, a da je zdrava ishrana važna istakla je i premijer RS Željka Cvijanović.

- Važno je obezbijediti dovoljno dobre uslove za boravak djece u predškolskim ustanovama, ali i za rad zaposlenih i unaprijediti kvalitet obrazovnog i vaspitnog procesa - rekla je Cvijanovićeva.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević rekao je da standarde iz pravilnika treba primijeniti i kod kuće, ali i u školi da bi pravilan razvoj djece bio nastavljen i poslije vrtića.

- Na taj način ne bismo imali oko 20 odsto gojazne djece, kao što je sada slučaj - dodao je Malešević.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić istakao je da je veoma važno da djeca steknu zdrave navike.

Nove jelovnike i pravilnike podržavaju i u vrtićima. Direktor javne predškolske ustanove "Majka Jugovića" u Doboju Slavica Živković kaže da su već dvije godine uključeni u program "Prijatelj pravilne ishrane", a da će uz nove smjernice samo doraditi jelovnike.

- Iz jelovnika smo već izbacili grickalice i slatkiše. Nemamo ni fabrički pakovanih sokova. Umjesto toga djeci dajemo svježe sezonsko i suvo voće. Od povrća im često dajemo brokule i karfiol - ističe Živkovićeva i dodaje da je u početku promjena bilo malo negodovanja mališana, ali da su se brzo navikli na zdravu hranu.

Predstavnik kancelarije UNICEF-a u BiH Sanja Kabil pozdravila je donošenje pravilnika i ocijenila da je ulaganje u pravilnu ishranu ulaganje ne samo u zdravlje djece, nego u budućnost i prosperitet cijelog društva.

Odstupanja

Nacionalni koordinator za hranu i ishranu RS dr Dragana Stoisavljević kaže da su izradom pravilnika pokušali da ujednače ishranu u svim javnim i privatnim vrtićima.

- To je urađeno jer smo nutritivnim analizama utvrdili da obroci u ovim ustanovama odstupaju u pogledu zasićenih masti i šećera u odnosu na preporuke - istakla je Stoisavljevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana