Novi krov i izolacija za toplije učionice u OŠ Nemanja Vlatković u Šipovu

Milijana Latinović
Novi krov i izolacija za toplije učionice u OŠ Nemanja Vlatković u Šipovu

Šipovo - Realizacijom projekta "Energetska efikasnost" u RS Osnovna škola "Nemanja Vlatković" u Šipovu dobiće novi krov, termoizolaciju, nove prozore, rasvjetu i bolje grijanje.

Vrijednost projekta, koji se finansira novcem Svjetske banke, je oko 450.000 maraka sa PDV-om, a tender za izbor izvođača radova za ovu školu uskoro će biti raspisan.

Projektom rekonstrukcije objekta škole, zgrada će dobiti novi krov jer je postojeći pokriven salonit pločama, čime će biti riješen gorući problem škole i uklonjene ekološki i zdravstveno nebezbjedne salonit ploče.

Projektom je planirana i nova termoizolaciona fasada, zatim djelimična obnova sistema rasvjete, zamjena prozora na objektu kao i rekonstrukcija dijela sistema za grijanje.

- Energetsko opremanje Osnovne škole u Šipovu izvodi se u okviru projekta "Energetska efikasnost", koji se finansira iz kreditnih sredstava Svjetske banke. Projektom je za RS predviđeno 12,8 miliona dolara - kazala je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić.

Dodala je da su potpisani memorandumi za oko 30 objekata javnih zgrada, prije svega škola, bolnica, domova zdravlja i vrtića.

Golićeva je istakla da je u toku 12 javnih poziva i potpisivanje ugovora sa izvođačima, a jedan ugovor o početku radova je potpisan, te se nada da će projekat biti realizovan u skladu sa predviđenom dinamikom.

Direktor škole Bogdana Pešić ističe da su zbog dotrajalog krova, loše izolacije i stolarije troškovi zagrijavanja školskih prostorija ogromni.

- U najlošijem stanju su nam fasada i krov koji prokišnjava, samim tim rasipa se toplotna energija, a zagrijavanje škole je otežano. Dobar dio novca namijenjenog za tehničke troškove odlazi na kupovinu drva i uglja - istakla je Pešićeva.

Naglašava da tokom sezone grijanja potroše oko 20 tona uglja i 215 metara drva.

Škola

OŠ "Nemanja Vlatković" u Šipovu obuhvata jednu centralnu i tri područne škole u kojima nastavu pohađa 785 đaka. Osnovna škola u Šipovu postoji od 1910. godine, a 1980. godine izgrađena je nova školska zgrada. U minulom ratu škola je oštećena, a s obzirom na to da do sada nije bilo većih ulaganja, objekat sve više propada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana