Novi Grad: Vremenske prilike obeshrabruju pčelare

Srna
Novi Grad: Vremenske prilike obeshrabruju pčelare

NOVI GRAD - Predsjednik Društva pčelara Novi Grad Miloš Odžić rekao je Srni da vremenske prilike obeshrabruju pčelare i da je drugu godinu zaredom mraz uništio glavnu pčelinju pašu - bagrem.

"Od početka godine, prva tri mjeseca imali smo vrijeme koje nije bilo zimsko što je uticalo i na razvoj pčelinjih društava. Pčelari su trebali konstantno biti u pčelinjaku, kontrolisati količinu hrane, stanje društva i eventualno raditi korekcije. U aprilu, kad smo trebali pripremiti pčelinja društva za glavnu pašu, imali smo nekoliko jutara sa jakim mrazom koji je uništio bagrem", rekao je Odžić.

Prema njegovim riječima, pčelare najviše interesuje bagrem koji kao medonosna biljka učestvuje sa 70 odsto u strukturi meda. "Iskusni pčelari znaju da tehnologija pčelarenja nije ista danas kao prije 10-15 godina.

Svjesni su da se moraju prilagođavati vremenskim prilikama", naveo je Odžić.

On je rekao da postoji veliko interesovanje za pčelarenje, kako kod starijih koji se spremaju za penziju, tako i kod mlađih osoba.

"Međutim, ako se odluče i počnu sa pčelaranjem i prve godine imaju velike gubitke oni često odustaju jer su obeshrabreni", kaže Odžić.

On je dodao da ovih dana pčelari prate kako će se vremenske prilike u drugoj polovini maja odraziti na lipu i kesten, jer od toga zavisi da li će ove godine imati prinosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana