Novi Grad: Vazduh čist, panika ne jenjava

Anita Janković
Novi Grad: Vazduh čist, panika ne jenjava

Novi Grad - Panika i strah među stanovnicima Novog Grada, u blizini kojeg je najavljeno odlaganje radioaktivnog otpada, ne jenjava, iako je utvrđeno da na području ove opštine nema štetnog zračenja.

Inspektor za radijaciju i nuklearnu bezbjednost Armin Lagundžija rekao je u četvrtak, nakon mjerenja radioaktivnog zračenja u Novom Gradu, da dobijene vrijednosti doze grama zračenja ne odstupaju od ranijih, koje se mjere od 2007. godine.

- Prosječne vrijednosti su iste kao i ranije. Mjerili smo ukupno alfa i beta zračenje na visini od pet centimetara u odnosu na tlo i tu takođe nije bilo nikakvog odstupanja - kazao je Lagundžija.

On je istakao da će po uzorke tla i vode doći stručnjaci koji će ovo detaljnije ispitati u laboratoriji i dodao da ne očekuje da će ti rezultati mnogo odstupati od onih koji su dobijeni na terenu.

Mjerenja brzine doze gama zračenja su rađena na zahtjev Vlade RS i opštine Novi Grad, zbog informacija da se u susjednoj opštini Dvor u Hrvatskoj odlaže radioaktivni otpad.

- Da bismo umirili građane i zaštitili našu životnu sredinu pozvali smo stručne ljude da izmjere nivo radijacije u Novom Gradu da bismo bili sigurni da nema zračenja. Uradili smo za sada sve što možemo, a radićemo i u narednom periodu - kazala je službenik za odnose s javnošću opštine Novi Grad Ivana Radetić.

Uprkos dobijenim rezultatima stanovništvo je u srtahu od zračenja i sumnja da se u Dvoru već duži niz godina odlaže otpad, ali da se tek sad počelo pričati o tome.

- Ljudi se plaše jer se priča da se radioaktivni otpad odlaže već duži period i da smo izloženi zračenju. Narod se boji za zdravlje, ali i za prirodu. Mnogi su pokupovali placeve i pravili bi vikendice, ali su sad u dilemi šta da učine - rekao je stanovnik Darko Gabić.

Roditelji sa kojima smo razgovarali kažu da će se preseliti u druge krajeve RS ukoliko dođe do odlaganja otpada.

- Plašim se i potpisala sam peticiju da ne dođe do odlaganja opasnog otpada. Imam dijete i neću dopustiti da odrasta u prostoru gdje ima radioaktivnog zračenja - kazala je zabrinuta majka Danijela Vuksan.

Sa njom se složila i Tamara Kresoja, koja takođe ističe da ne želi da svoje dijete izlaže zračenju.

- Tu se uveliko odlaže otpad godinama, jer su kamioni koji to dovoze uvijek pod policijskom pratnjom. Posljedice svega stanovništvo osjetiti tek kasnije - kaže Kresoja.

S druge strane, njen sugrađanin Dražen Babić smatra da stanovnici paniče, još uvijek, bez razloga.

- Ne znamo hoće li biti odlaganja otpada ili ne, nadamo se i vjerujemo da neće. Ono što je za sada odloženo nije radioaktivni već medicinski otpad i trenutno se ne plašim uopšte - kaže Babić.

Mjerenja su obavili predstavnici Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH i Centra za zaštitu od zračenja Instituta za javno zdravstvo RS.

Mjerenja pokazala da nema radioaktivnog zračenja

 

> Prema Zakonu odlagalište mora biti bar 20 kilometara udaljeno od međunarodne granice, a planirano odlagalište u opštini Dvor je svega 2,5 kilometara od granice sa BiH

> Opština Novi Grad pokrenula peticiju protiv odlaganja otpada, koju je do sada potpisalo 5.300 ljudi

> Svih šest opština u slivu rijeke Une udružilo se i uputilo pismo najvišim institucijama BiH, te planiraju da organizuju masovne proteste u Sarajevu.

> Hrvatska nije tražila saglasnost od BiH, iako je planirana lokacija odlagališta bliža urbanom dijelu Novog Grada nego Dvora u Hrvatskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana