Novi Grad: Podrška naporima u sprečavanju odlaganja radioaktivnog otpada

Srna
Foto: Srna

NOVI GRAD - Forum za bezbjednost opštine Novi Grad dao je danas podršku naporima koje institucije BiH, opština Novi Grad i nevladine organizacije ulažu kako bi spriječili namjeru Hrvatske da na granici sa BiH, u neposrednoj blizini ove lokalne zajednice, skladišti radioaktivni otpad.

Načelnik opštine Miroslav Drljača rekao je da su prošle godine značajne aktivnosti odradili Ekspertski i Pravni tim, te ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

"Nije dobro da Hrvatska nastavlja svoje aktivnosti s ciljem animiranja građana opštine Dvor kako bi oni prihvatili činjenicu da se na Trgovskoj gori skladišti radioaktivni otpad", rekao je Drljača i napomenuo da Hrvatska ne želi da razgovara o temi da lokacija bude izmještena iz graničnog pojasa.

Na današnjoj sjednici Foruma za bezbjednost usvojena je i informacija o stanju bezbjednosti u Novom Gradu u prošloj godini.

Komandir Policijske stanice Novi Grad Milan Trivanović rekao je da je stanje bezbjednosti dobro - lani su evidentirana su 174 krivična djela, a godinu dana ranije 122.

"Evidentirana su 73 narušavanja javnog reda i mira, sedam više nego 2021. godine", rekao je Trivanović i dodao da su u saobraćajnim nezgodama prošle godine stradala četiri lica.

Stručni saradnik za poslove Civilne zaštite Mirko Lukić rekao je da su prošle godine u ovoj opštini bujice i rijeke dva puta plavile objekte i saobraćajnice.

"U junu je zaprimljeno 126 prijava štete od poplave, a u decembru 136 prijava", rekao je Lukić.

Komandir Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Aziz Crnkić naveo je da da su vatrogasci prošle godine imali 200 intervencija zbog požara na otvorenom, od kojih je 109 bilo u martu i aprilu.

Forum za bezbjednost građana u Novom Gradu danas je usvojio plan aktivnosti u ovoj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana