Novi Grad: Buka iz kafića tjera iz stanova

Danijela Stokanić
Novi Grad: Buka iz kafića tjera iz stanova

Novi Grad - Buka i preglasna muzika koja u večernjim časovima, a posebno vikendom, dopire iz obližnjih kafića primorala je stanare zgrada u ulici Miloša Obilića u Novom Gradu da zatraže pomoć policije.

Ogorčeni stanari su se obratili i redakciji "Glasa Srpske", istakavši da više ne znaju kako da se bore sa ovim problemom. U njihovom pismu, između ostalog, stoji da nisu naišli na razumijevanje nadležnih u opštini, jer su pomoć zatražili još prije dva mjeseca, ali i dalje nemaju mira. Kažu da im je jedino preostalo da se isele iz svojih stanova.

- Nivo buke petkom i subotom do dva časa premašuje 50 decibela u prosjeku, a skače i preko 70, ne računajući buku koju pijani vozači stvaraju automobilima. To je daleko iznad dozvoljenog nivoa - navedeno je u pismu stanara.

U pismu još tvrde da bi komunalna policija trebalo bolje da obavlja svoj posao.

- Nakon što obližnji lokali završe svoje radno vrijeme, iz njih izlaze pijani gosti koji galame, lupaju flaše, škripe gumama od automobila. Policija u većini slučajeva ništa ne preduzima ili ih samo opomene - stoji u pismu.

Stanari ove zgrade tvrde da im situaciju dodatno otežava i  obližnji dragstor, koji čitavu noć prodaje alkohol.

- Poslije zatvaranja lokala pijani gosti u dragstoru kupuju sve što im je potrebno kako bi se nastavili "veseliti". Jedan od lokala im obezbjeđuje "smještaj", pa ne sklanjaju stolice i stolove. Teško je nabrojati šta sve rade ti osiljeni pijani ljudi - poručuju stanari. 

Međutim, njihove muke uskoro bi mogle prestati jer Centar javne bezbjednosti (CJB) Prijedor i opština Novi Grad iznalaze rješenja. U CJB Prijedor ističu da su povodom ovog problema održali sastanak sa predstavnicima opštine na kome su dogovoreni pravci zajedničkog djelovanja.

- Policijski službenici preduzimaju pojačane mjere i aktivnosti na unapređenju javnog reda i mira na području opštine Novi Grad - rekli su u CJB Prijedor.

Zamjenik načelnika opštine Novi Grad Zoran Starčević istakao je da je uprava ove lokalne zajednice već pristupila rješavanju ovog problema.

- S obzirom na to da mi na nivou opštine nemamo ekološkog inspektora, na zajedničkom sastanku smo dogovorili da pomoć potražimo od republičkog, koji bi izmjerio nivo buke - rekao je Starčević.

Osim toga, dodao je Starčević, dogovoreno je da na sljedećoj sjednici Skupštini opštine bude predložena i izmjena odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata i kućnom redu.

- U narednom periodu svakodnevno će biti pojačane kontrole. Policija će sačiniti operativni plan u vezi sa  ovim problemom - kazao je Starčević.

Pritužbe

Prema riječima Zorana Starčevića, nešto manje pritužbi na buku i muziku iz kafića dolazi od stanovnika iz drugih dijelova opštine.

- Često upozoravamo, pa i kažnjavamo vlasnike ugostiteljskih objekata. Oni se nakon toga malo smire i opet krenu istim putem - rekao je Starčević.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana