"Novi asfalt” čuva dobre komšijske odnose mještana Nožičkog i Starog Martinca

Dejan Jovičić
"Novi asfalt” čuva dobre komšijske odnose mještana Nožičkog i Starog Martinca

SRBAC - Kada su se 1982. godine mještani Nožičkog i Starog Martinca povezali asfaltnim putem, formirali su udruženje “Novi asfalt”, koje je odoljelo vremenu, zalažući se i danas za izgradnju seoske infrastrukture i čuvajući dobre komšijske odnose.

Blizu 200 članova udruženja okupilo se proteklog vikenda na školskom igralištu u Nožičkom kako bi evocirali uspomene na prošla vremena i uz druženje i pjesmu inicirali nove ideje koje bi oživjele društveni život u ova dva sela.

Mještanin Dobrivoje Jagodić kaže da nije propustio nijedno okupljanje u protekle četiri decenije i dodaje da mu je srce puno kada vidi da mladi nastavljaju njihovu tradiciju.

- Izgradnja asfalta, koji je spojio naša dva sela prije 41 godinu, bila je pravi poduhvat tog vremena i tada smo donijeli odluku da osnujemo udruženje i jednom godišnje organizujemo veselje. U početku smo mislili da neće potrajati, ali novi asfalt nam je svima stvorio bolje životne uslove, obezbijedio ostanak mladih i donio novu snagu i energiju, tako da smo svi jedva čekali naredno druženje - rekao je Jagodić.

Član udruženja Miroslav Ćetojević kaže da je statutom definisano da se okupljanje svake parne godine organizuje u Starom Martincu, a neparne u Nožičkom.

- Sve vrijeme neprestano smo širili članstvo jer su pristizale nove generacije. Samo za vrijeme pandemije virusa korona nismo se okupljali, a ništa drugo nas nije moglo spriječiti da se sastanemo. Čak i kada je zub vremena do te mjere uništio put da je postao neuslovan za saobraćaj mi smo slavili u nadi da ćemo ga obnoviti - rekao je Ćetojević.

Domaćin ovogodišnjeg druženja Aleksandar Nježić kaže da je rekonstrukcija puta, koja je izvršena prije četiri godine, ulila nadu mladima u svjetliju budućnost.

- Jedan sam od omladinaca koji se opredijelio da ostane živjeti i raditi na selu i smatram da nisam pogriješio. Naša opština je izuzetno bogata zemljištem, šumama i rijekama, što je prava rijetkost u Republici Srpskoj, pa čak i šire. Na nama je da to iskoristimo na najbolji način, a još kada nam stigne podrška u obnovi infrastrukture to nam daje dodatnu motivaciju da ostanemo u svom zavičaju gdje nam je najljepše - rekao je Nježić, koji je jedan od organizatora srbačke traktorijade.

Ulogu domaćina naredne godine preuzeo je poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Milorad Kojić, koji vodi porijeklo iz ovih krajeva.

- To je za mene čast i obaveza jer vučem korijene iz Starog Martinca, a moj otac Ratko je jedan od osnivača udruženja. Ovo za mene nije samo pokazatelj dobrog ruralnog razvoja već i očuvanja tradicije i običaja naših predaka što ćemo prenijeti na buduća pokoljenja - rekao je Kojić.

Obnova

Lokalni put od Nožičkog do Starog Martinca našao se na trasi dugoj 10,5 kilometara koja je rekonstruisana 2019. godine u sklopu izgradnje mreže autoputeva sa pristupnim putevima.

Vrijednost investicije iznosila je 2,6 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana