Nove sorte i hibridi za veći prinos i kvalitet

Srna
Nove sorte i hibridi za veći prinos i kvalitet

Gradiška - Obilaskom ogledne površine u Dušanovu kod Gradiške, gdje je na oko četiri hektara zasijana 61 različita sorta pšenice, ječma, zobi i tritikala iz 11 selekcijskih kuća, juče su počeli tradicionalni "Dani polja strnih žita 2017".

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić kazao je da je ove godine povećan obim oglednih površina i broj zasijanih sorti i da će narednih dana biti predstavljeni i ostali ogledi strnih žita, kao što je ogled u Bijeljini.

- Cilj je da poljoprivrednim proizvođačima u Srpskoj budu predstavljene nove sorte i hibridi i da im se pokaže da i na svojim parcelama mogu uzgajati sorte koje daju veći prinos, kvalitetnije žito i otpornije na pojedine vrste štetočina - naveo je Pašalić. 

Profesor banjalučkog Poljoprivrednog fakulteta Siniša Mitrić rekao je da su studenti i profesori na oglednoj površini u Dušanovu ispitivali efikasnost primjene fungicida i herbicida na usjevima pšenice, te da će studenti rezultate iskoristiti za svoje završne radove. 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana