Nove roditelje dobilo 77 mališana

A. J.
Nove roditelje dobilo 77 mališana

Banjaluka - Topli dom i porodicu u posljednjih šest godina u RS je dobilo 152 djece bez roditeljskog staranja, a od tog broja samo 77 mališana je usvojeno u potpunosti.

Prema podacima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS broj potpuno usvojene djece iz godine u godinu je sve manji. Oni su naveli da svako usvojenje mora biti u najboljem interesu djeteta, te da se postupak vodi prema odredbama Porodičnog zakona i Zakona o opštem upravnom postupku.

- Potpuno se može usvojiti dijete do pet godina starosti, koje nema žive roditelje, ili su mu roditelji nepoznati, odnosno ako se više od godinu ne zna mjesto boravka - rekli su u Ministarstvu i dodali da je moguće usvojiti i dijete čiji su roditelji pristali na to.

U Centru za socijalni rad Bijeljina kažu da su lani imali svega dva slučaja usvojenja, dok u ovoj godini već imaju devet zahtjeva za usvojenje.

- Najčešće imamo nepotpuno usvojenje djece starije od pet godina koju obično uzimaju srodnici, a većina zahtjeva se odnosi na potpuno usvojenje jer u tom slučaju dijete uzima prezime usvojitelja i iz rodnog lista mu se brišu svi podaci bioloških roditelja - pojasnili su u ovoj ustanovi.  

U banjalučkom Domu "Rada Vranješević" trenutno borave 94 štićenika. Najveći broj njih ima roditelje, ali oni nisu u stanju da se adekvatno da brinu o njima.

- Zbrinjavamo djecu i mlade iz cijele RS, a od 2015. godine do danas iz naše ustanove je usvojeno 11 djece. Najčešće se usvajaju djeca predškolskog uzrasta, što se može obrazložiti željom da usvojenje bude potpuno - rekla je psiholog u ovom domu Ljiljana Uletilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana