Nove kuće i zgrada za porodice koje su ostale bez domova u zemljotresu

Srna
Nove kuće i zgrada za porodice koje su ostale bez domova u zemljotresu

LjUBINjE - U centru Ljubinja gradiće se kolektivni stambeni objekat sa šest stanova za porodice čije su stambene jedinice oštećene u zemljotresu koji je pogodio ovu opštinu u aprilu, dok će u Berkovićima biti izgrađeno sedam novih objekata, a dva će biti rekonstruisana, rečeno je Srni u ovim opštinama.

Načelnik opštine Ljubinje Stevo Drapić rekao je da Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije priprema projekat za ovu namjenu.

On je naveo da će se taj stambeni objekat graditi u centru opštine između Hrama Rođenja Isusa Hrista i policijske stanice.

-Što se tiče naše lokalne zajednice, u najbržem mogućem roku ćemo odraditi ono što se tiče infrastrukture i priključaka. Sada se čeka na izradu projekta, tako da je teško reći kada će početi izgradnja - rekao je Drapić.

Nevenka Milićević iz Ljubinja čija je zgrada oštećena u zemljotresu, zbog čega je morala da se iseli i sada boravi u iznajmljenom stanu, rekla je Srni da će joj mnogo značiti to što će moći da useli u novi stambeni objekat nakon što se on izgradi zahvaljujući Vladi Srpske.

Zamjenik načelnika opštine Berkovići Bojan Samardžić rekao je Srni da je sa Republičkim sekretarijatom za raseljena lica i migracije zaključen sporazum o izgradnji devet individualnih stambenih objekata u ovoj opštini.

-Korisnici će moći da izaberu lokacije gdje će se graditi novi objekti, obično će to biti pored postojeće kuće. Gradiće se sedam novih objekata, te će biti rekonstruisana dva objekta - rekao je Samardžić.

On je dodao da će ovih dana početi projektovanje objekata, što će sprovoditi Republički sekretarijat za raseljena lica i migracija.

-Nadamo se da će uskoro biti raspisana javna nabavka za odabir izvođača za pomenute radove - rekao je Samardžić.

Vlada Republike Srpske obazbijediće 1.304.800 KM za izgradnju objekata za stambeno zbrinjavanje 16 porodica čiji su objekti u opštinama Ljubinje, Berkovići i Bileća oštećeni u zemljotresu i nisu uslovni za stanovanje.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Davor Čordaš je prethodnih dana u Bileći, Ljubinju i Berkovićima s načelnicima ovih opština potpisao sporazume o saradnji na realizaciji projekata izgradnje stambenih objekata.

Zemljotres jačine 5,8 stepeni Rihterove skale pogodio je 22. aprila region Berkovića. U Stocu je jedna žena preminula od posljedica zemljotresa, a pričinjena je šteta u nekoliko lokalnih zajednica. Od tada je registrovano više zemljotresa na području Hercegovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana